SUA: Militari de rang înalt în retragere îi cer lui Trump să nu reducă bugetul pentru diplomație și ajutorul internațional

SUA: Militari de rang înalt în retragere îi cer lui Trump să nu reducă bugetul pentru diplomație și ajutorul internațional

Peste 120 de militari de rang înalt în retragere ai armatei americane i-au cerut președintelui Donald Trump să nu reducă bugetul pentru diplomație și ajutorul pentru dezvoltare, a anunțat luni CNN, citat de AFP.

Fondurile Departamentului de Stat sunt "esențiale pentru a garanta securitatea SUA", au declarat generalii și amiralii într-o scrisoare citată de CNN și adresată liderilor Congresului, unor oficiali ai cabinetului lui Trump și consilierului pe securitate națională al președintelui american.

Diferitele organisme de ajutor pentru dezvoltare "sunt cruciale pentru a preveni conflictele și a apăra de riscuri cât mai mult posibil bărbații și femeile noastre în uniformă", insistă semnatarii, printre care se numără generalul în retragere David Petraeus, fost director al CIA, și James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor NATO.

Donald Trump a promis luni o majorare de 54 de miliarde de dolari a bugetului Pentagonului pentru a răspunde amenințărilor unei lumi "periculoase". Această majorare ar fi compensată în special printr-o reducere a ajutorului internațional.

Executivul american a subliniat că nu este decât începutul procesului de consultări și a refuzat să intre în detaliile reducerilor bugetare așteptate pentru puternicul Departament de Stat, însărcinat cu diplomația americană, sau chiar pentru Agenția de Protejare a Mediului (EPA), responsabilă cu lupta împotriva schimbărilor climatice.

Președintele republican ar urma să ofere mai multe detalii marți seară, în primul său discurs din Congres.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?