SUA: Numirea unui "prieten" de-al preşedintelui Trump la Fed, ameninţată de nemulţumirea republicanilor

SUA: Numirea unui "prieten" de-al preşedintelui Trump la Fed, ameninţată de nemulţumirea republicanilor

Patru senatori republicani şi-au exprimat joi ferma opoziţie faţă de eventuala numire la banca centrală americană a unui fidel suporter al lui Donald Trump şi fost om de afaceri controversat, Herman Cain, suficient teoretic pentru blocarea confirmării lui, relatează AFP.

Preşedintele republican Donald Trump critică neîntrerupt de mai multe luni Federal Reserve (Fed) şi pe preşedintele acesteia, Jerome Powell, pentru că au majorat dobânzile la sfârşitul anului trecut.

Măsura face creditele mai scumpe şi ar putea nemulţumi consumatorii, în contexul în care încetinirea creşterii economice la nivel mondial riscă deja să apese asupra economiei americane iar prezidenţialele din 2020 se apropie.

Pentru a-şi întări influenţa asupra băncii centrale, Donald Trump doreşte să numească dintre doi suporterii săi fervenţi în posturi de guvernator: Stephen Moore, 59 de ani, unul dintre foştii săi consilieri de campanie şi economist controversat, precum şi pe Herman Cain, 73 de ani, un "om foarte respectat" şi "un prieten", a declarat Donald Trump.

Acesta din urmă a condus un lanţ de pizzerii şi a fost membru al unei filiale locale a Fed. Candidatura sa la prezidenţialele din 2012 a fost scufundată de afirmaţii de hărţuire sexuală.

Înainte ca aceste numiri să devină oficiale, patru senatori republicani au declarat că vor vota împotriva confirmării lui Herman Cain în Senat, cameră a Congresului ce are ultimul cuvânt în privinţa opţiunilor prezidenţiale.

Republicanii dispun de majoritate, dar cu 53 de voturi din totalul de 100 îşi pot permite numai trei defecţiuni, dacă toţi democraţii votează împotrivă.

Joi, senatorul Kevin Cramer a fost al patrulea care şi-a exprimat opoziţia: "Dacă ar trebui să votez astăzi, aş vota nu", a declarat el.

Alţi trei senatori l-au precedat: fostul candidat la prezidenţiale Mitt Romney, Lisa Murkowski şi Cory Gardner.

"Nu cred că Herman Cain ar fi confirmat de Senat şi consider că ar fi înţelept pentru preşedinte să numească pe cineva mai puţin partizan şi mai experimentat în economie", a declarat Mitt Romney miercuri. "Aş vota nu dacă ar fi numit vreodată", a adăugat el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...