SUA: Republicanii reduc prerogativele unui viitor guvernator democrat

SUA: Republicanii reduc prerogativele unui viitor guvernator democrat

Parlamentarii republicani din statul american Wisconsin au votat miercuri o serie de legi foarte contestate care vor limita prerogativele noului guvernator, democrat, al cărui mandat urmează să înceapă în ianuarie 2019, relatează AFP.

La alegerile de la jumătatea mandatului desfăşurate în noiembrie în SUA, democratul Tony Evers l-a învins în acest stat din nordul ţării pe guvernatorul în funcţie, republicanul Scott Walker. O înfrângere neplăcută pentru conservatorii dintr-un stat care a permis victoria lui Donald Trump în 2016.

Mandatul lui Tony Evers va începe abia în ianuarie 2019, dar prerogativele sale vor fi diminuate în raport cu predecesorul său.

Cele două camere ale Congresului local, aflate sub controlul republicanilor, au aprobat în cursul nopţii de marţi spre miercuri - după dezbateri furtunoase - mai multe legi care vor reduce prerogativele noului guvernator, şeful al executivului unui stat.

Actualul guvernator, Scott Walker, a afirmat că este pregătit să ratifice înainte de a părăsi puterea textele votate de Congres.

"Nu s-a mai văzut niciodată aşa ceva în Wisconsin. Politicieni avizi de putere s-au grăbit să întoarcă pe dos legile noastre pentru a-şi extinde puterea şi a ignora voinţa poporului", s-a indignat democratul Tony Evers într-un comunicat.

"Democraţii au exagerat şi au folosit hiperbole în cursul dezbaterii", a replicat pe Twitter un congresman local republican, Robin Vos.

Strigând "Ruşine!", manifestanţii au protestat mai multe zile în capitala statului, Madison, pentru a denunţa această manevră pe care au descris-o ca o lovitură de forţă.

Opoziţia democrată îi acuză pe republicani că acţionează concertat pentru a limita prerogativele noilor aleşi democraţi în mai multe state.

"Cetăţenii din Wisconsin, Ohio, Michigan şi Carolina de Nord trebuie să se facă auziţi. Nu lăsaţi să ne fie furată democraţia", a scris pe Twitter înainte de votul din Wisconsin fostul procuror general al lui Barack Obama, Eric Holder. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Așa arată decăderea unei dive...

4 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…