SUA: Rezerva Federală se îndreaptă spre prima majorare a dobânzilor după alegerea lui Trump în funcția de președinte

SUA: Rezerva Federală se îndreaptă spre prima majorare a dobânzilor după alegerea lui Trump în funcția de președinte

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed), care se reunește miercuri pentru prima dată de la alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte, ar urma să facă un nou pas spre normalizarea politicii monetare, printr-o majorare modestă a dobânzii de bază, relatează AFP.

"Reuniunea a fost reluată la ora locală 09.00 (14.00 GMT), așa cum era prevăzut", a declarat un purtător de cuvânt de la Fed în cea de a doua zi a reuniunii de politică monetară a Băncii Centrale a SUA.

Piețele se așteaptă, aproape în unanimitate, la o majorare a costului creditului cu un sfert de punct, având în vedere creștere ușoară a inflației și faptul că rata șomajului a ajuns la 4,6%, cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani.

"Există toate condițiile necesare și suficiente pentru o majorare a dobânzii", a afirmat Mark Zandi, economist la Moody's analytics.

La rândul său, președintele Fed, Janet Yellen declara luna trecută că Rezerva Federală americană ar putea majora "relativ rapid" dobânda de politică monetară.

Analiștii susțin că Fed va majora dobânda de bază de la 0,50% până la 0,75%. În cazul în care se va confirma, aceasta va fi cea de a doua majorare a costului creditului adoptată de Fed în ultimii zece ani, după o primă majorare în urmă cu exact un an.

Un comunicat al Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) ar urma să fie publicat miercuri în jurul orei locale 14.00 (19.00 GMT), urmat de o conferință de presă a președintelui Fed, Janet Yellen. De asemenea, Fed va da publicității noile sale previziuni economice precum și probabilitatea unor noi majorări de dobândă în următorii ani.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /