Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SUA: Sancțiuni împotriva a doi ruși considerați "teroriști internaționali"

Departamentul de Stat american a anunțat miercuri o serie de sancțiuni împotriva a doi ruși având legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), dintre care unul este un fost deținut de la închisoarea militară Guantanamo, considerând că sunt "teroriști internaționali", scrie AFP.

Aslan Avgazarovich Byutukaev, cunoscut sub numele Amir Khamzat, și Ayrat Nasimovich Vakhitov, zis și Salman Bulgarsky, sunt "în mod special clasați ca teroriști internaționali", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Această clasificare specială duce "la impunerea de sancțiuni împotriva străinilor care au comis sau prezintă un risc important de a comite acte teroriste amenințând securitatea cetățenilor americani, securitatea națională, politica externă sau economia Statelor Unite", a continuat Departamentul de Stat.

Potrivit autorităților americane, Byutukaev este liderul SI în Cecenia și responsabil de organizarea unor atentate sinucigașe în Rusia, mai ales a celui din ianuarie 2011 de la aeroportul Domodedovo din Moscova care a făcut 35 de morți.

El a devenit un conducător al SI în 2015, potrivit diplomației americane, și a proiectat ulterior atacuri în numele grupării jihadiste.

La rândul său, Ayrat Vakhitov este un fost deținut de la închisoarea americană Guantanamo, potrivit Pentagonului. El a fost arestat în 2001 în Afganistan înainte de a fi transferat spre Rusia în 2004. Potrivit Departamentului de Stat, el a luptat în Siria pentru SI și utilizează internetul pentru a găsi recruți.

"Acțiunea de astăzi (miercuri) previne publicul american și comunitatea internațională că Aslan Avgazarovich Byutukaev și Ayrat Nasimovich Vakhitov sunt angajați activ în activități teroriste", a continuat Departamentul de Stat.

Pe viitor, cetățenii americani au interdicția de a face tranzacții cu cei doi indivizi, iar eventualele bunuri ale lor aflate în Statele Unite vor fi blocate.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CULISELE surprinzătoarei numiri a lui Geoană ca numărul 2 din NATO

2 Ce legătură are scandalul uriaș de la CCR pe codurile penale cu ieșirea PSD de la guvernare

3 Așa e!

4 Te cutremuri când citești așa ceva! SS poate face asta oricui! Ăsta este procuror general într-o țară UE?

5 DEMENȚĂ O deputată PSD vrea să repună pe tapet legea care obligă copiii să plătească pensie de întreținere păr…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic