SUA și-au inaugurat prima garnizoană permanentă în Polonia: „Uniți în fața agresiunii ruse”

SUA și-au inaugurat prima garnizoană permanentă în Polonia: „Uniți în fața agresiunii ruse”

Armata americană a inaugurat marţi prima sa garnizoană permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului Statelor Unite la Varşovia, constituie un semn al unităţii NATO „în faţa agresiunii ruse”, transmite AFP, potrivit Agerpres .

FOTO EPA-EFE

„Aceasta arată că noi suntem aici pentru a rămâne. Aceasta arată lumii întregi că Statele Unite sunt ataşate de Polonia şi de NATO. Suntem uniţi în faţa agresiunii ruse”, a declarat ambasadorul american în Polonia, Mark Brzezinski, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Garnizoana, a opta din Europa, va avea sarcina de a coordona sprijinul pentru forţele americane desfăşurate în Polonia şi în întreg flancul estic al NATO, notează AFP.

Garnizoana permanentă din Polonia a fost înfiinţată în baza unei decizii a preşedintelui Joe Biden din 2022 şi va servi drept cartier general al Corpului 5 al armatei americane.

Peste 10.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în prezent în Polonia, ţară prin care tranzitează cea mai mare parte a materialului militar destinat susținerii Ucrainei în fața agresiunii militare ruse, precizează AFP.

„Apreciem mult prezenţa permanentă a trupelor americane în ţara noastră. O apreciem în special în situaţia în care se află Europa, cu o Rusie care invadează Ucraina şi încearcă să-şi reconstruiască imperiul”, a declarat la rândul său ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...