SUA și Germania se opun ideii de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO

SUA și Germania se opun ideii de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO

Mai multe state membre NATO au venit cu propunerea de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO. Această idee nu este însă agreată de SUA și Germania.

FOTO Shutterstock

În urmă cu câteva săptămâni, secretarul general al NATO a prezentat statelor membre un document cu mai multe propuneri pentru Ucraina. Printre propunerile practice și politice se află și o nouă declarație privind relațiile dintre NATO și Ucraina, ce are la bază declarația din 2008, în care se preciza că aceasta va deveni o membră a Alianței, la un moment dat.

Potrivit Financial Times, au existat dezbateri între miniștrii de externe ai țărilor NATO în această săptămână, la Bruxelles, legat de ce ar trebui să îi ofere statele membre Ucrainei în declarația actualizată, relatează Digi24 .

Patru dintre oficialii care au luat parte la negocieri ar fi propus o „foaie de parcurs” pentru aderarea Kievului la Alianță. Se pare însă că SUA și Germania, alături de Ungaria, se opun unei astfel de propuneri.

Toți membrii NATO au fost au acord că atâta timp cât Ucraina este în război cu Rusia nu se poate vorbi de o aderare a acesteia la NATO, dar unii membrii sunt de părere că se poate oferi o „foaie de parcurs” pentru aderarea la summitul de la Vilnius care ar ajuta la consolidarea relației dintre conducerea de la Kiev și Alianță.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în urmă cu câteva luni că nu va fi de acord cu propuneri alternative în ceea ce privește aderarea țării sale la NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...