SUA taie ajutorul acordat Afganistanului după eşecul medierii secretarului de stat Mike Pompeo

SUA taie ajutorul acordat Afganistanului după eşecul medierii secretarului de stat Mike Pompeo

Statele Unite şi-au redus semnificativ ajutorul acordat Afganistanului şi au confirmat retragerea treptată a trupelor lor după eşecul unei medieri a secretarului de stat Mike Pompeo pe lângă lideri politici de la Kabul, notează AFP.

Şeful diplomaţiei americane a efectuat luni o vizită de opt ore în capitala afgană, apoi la Doha, în Qatar, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu lideri ai talibanilor în speranţa de a da un nou impuls unui proces de pace deja ameninţat.

La trei săptămâni însă după semnarea unui acord de pace istoric între Washington şi talibani, această dublă vizită inopinată nu a permis depăşirea "impasului politic", după cum s-a exprimat Mike Pompeo, care a subliniat că s-au înregistrat, totuşi, unele "progrese".

În capitala afgană, secretarul de stat s-a întâlnit printre alţii cu preşedintele Ashraf Ghani şi cu fostul premier Abdullah Abdullah care s-a proclamat şi el învingător în alegerile prezidenţiale de la 28 septembrie, umbrite de numeroase fraude.

El a spus că le-a transmis un "mesaj urgent" pentru a ajunge la un "compromis" prin formarea unui guvern de uniune naţională capabil să negocieze cu insurgenţii - următoarea etapă a procesului de pace care întârzie să se concretizeze.

Cei doi i-au mărturisit "incapacitatea lor de a ajunge la un acord asupra unui guvern incluziv", a declarat Mike Pompeo.

Din cauza acestui "eşec", pe care Statele Unite îl "regretă profund", el a anunţat că ajutorul american destinat Afganistanului va fi redus "imediat" cu un miliard de dolari şi un miliard suplimentar în 2021 dacă impasul persistă.

Şeful diplomaţiei americane a promis că ajutorul ar putea fi restabilit dacă Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah ajung la o înţelegere.

Criza politică de la Kabul riscă să saboteze procesul declanşat odată cu semnarea acordului de la Doha, la 29 februarie.

După 18 ani,de război, cel mai lung din istoria SUA, acest text prevede o retragere totală a forţelor americane şi străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia respectării de către talibani a angajamentelor de securitate şi a deschiderii de negocieri de pace cu guvernul de la Kabul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”