SUA: Trump l-a graţiat pe un fost membru al administraţiei Bush condamnat pentru sperjur

Preşedintele american, Donald Trump, l-a graţiat vineri pe fostul şef de cabinet al ex-vicepreşedintelui Dick Cheney, Lewis 'Scooter' Libby, condamnat pentru sperjur, în 2007, într-un caz de scurgere în presă a numelui unei agente a CIA, transmite EFE.

"Nu-l cunosc pe domnul Libby, dar de ani de zile am auzit că a fost tratat incorect. Sper că această graţiere completă va ajuta la rectificarea unei părţi foarte triste din viaţa sa", a explicat Trump, într-un comunicat, graţierea acordată acestui înalt oficial din administraţia George W. Bush.

În 2007, Libby a fost declarat vinovat de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei în ancheta "cazului Plame", din 2003.

Juriul care a analizat dosarul a stabilit atunci că fostul şef de cabinet i-a minţit pe anchetatori în privinţa conversaţiilor sale cu jurnaliştii despre Valerie Plame, o agentă a CIA.

Numele lui Plame a apărut în presă după ce soţul acesteia, fostul diplomat Joseph Wilson, a criticat într-un articol motivele invocate de guvern pentru războiul din Irak.

Libby a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, dar Bush i-a comutat pedeapsa considerând-o "excesivă", însă a menţinut amenda de 250.000 de dolari şi cei doi ani de libertate condiţionată.

În comunicatul său, preluat de AFP, Trump aminteşte că Libby a plătit amenda de 250.000 de dolari, a efectuat 400 de ore de muncă în folosul comunităţii şi doi ani de probaţiune.

În 2015, unul din martorii cheie ai acuzării şi-a retras mărturia, iar anul următor dl.Libby şi-a redobândit dreptul de a exercita profesia de avocat, a adăugat preşedintele american, pentru a-şi justifica decizia.

Valerie Plame a denunţat, pe MSNBC, această decizie, care "este un mesaj clar" trimis de Trump: "Puteţi comite crime împotriva securităţii naţionale şi veţi fi graţiaţi", a spus ea, cu referire la apropiaţi ai preşedintelui republican inculpaţi în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016.

"Mesajul provoacă multe daune democraţiei şi statului de drept", a adăugat ea, apreciind că Trump arată "o mare lipsă de respect pentru cei ce şi-au servit ţara".

"Un lucru nu are nimic de-a face cu celălalt şi fiecare caz ar trebui să fie analizat în funcţie de caracteristicile proprii. Graţierea lui Libby a fost lucrul corect de făcut după ce martorul principal şi-a retras mărturia", a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, ca răspuns la o întrebare ce i-a fost adresată la o conferinţă de presă, transmite Reuters. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

4 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

5 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!