SUA: Un judecător deschide calea pentru o pedeapsă dură împotriva poliţistului Derek Chauvin

SUA: Un judecător deschide calea pentru o pedeapsă dură împotriva poliţistului Derek Chauvin

Un judecător a reţinut mai multe circumstanţe agravante împotriva poliţistului alb Derek Chauvin, declarat vinovat de uciderea afroamericanului George Floyd, deschizând calea pentru stabilirea unei pedepse dure în acest dosar răsunător, relatează AFP.

Într-o decizie făcută publică miercuri, magistratul Peter Cahill, care urmează să pronunţe sentinţa la 25 iunie, enumeră patru factori care îi permit să nu ţină cont de baremul pedepselor în vigoare în Minnesota, conform căruia Derek Chauvin riscă 12,5 ani de închisoare.

Poliţistul "a abuzat de poziţia sa de încredere şi de autoritate", "l-a tratat pe George Floyd cu o mare cruzime", a acţionat în prezenţa a patru "copii" şi "a comis crima în grup", scrie judecătorul.

În decizia sa, Peter Cahill a exclus în schimb un ultim argument invocat de procurori. În opinia sa, bărbatul de culoare "nu era extrem de vulnerabil", în ciuda faptului că ingerase droguri şi că avea cătuşe la mâini, pentru că a reuşit să opună rezistenţă reţinerii.

La 25 mai 2020, la Minneapolis, patru poliţişti au vrut să îl aresteze pe George Floyd, suspectat că a vrut să folosească o bancnotă de 20 de dolari falsă. Pentru a-l imobiliza, ei l-au încătuşat şi l-au culcat cu faţa la pământ. Derek Chauvin s-a pus apoi cu genunchiul pe gâtul său şi l-a ţinut apăsat timp de aproape zece minute, în ciuda rugăminţilor suspectului şi ale trecătorilor panicaţi.

Drama, a cărei înregistrare a circulat pe internet, a declanşat ample manifestaţii în întreaga lume împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti.

După mai multe săptămâni dintr-un proces extrem de urmărit, poliţistul a fost declarat vinovat de crimă la 20 aprilie şi încarcerat imediat. Cei trei colegi ai săi vor fi judecaţi în august pentru complicitate.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

4 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

5 Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest