SUA: Un judecător federal dispune Departamentului de Stat să facă publice noi documente privind dosarul ucrainean

SUA: Un judecător federal dispune Departamentului de Stat să facă publice noi documente privind dosarul ucrainean

Un judecător federal a dispus vineri Departamentului de Stat al SUA să facă publice anumite "prezentări şi rezumate" ale convorbirii de la 25 iulie între preşedintele Donald Trump şi omologul său ucrainean, care se află în centrul unei investigaţii a Congresului pentru punerea sub acuzare a liderului de la Casa Albă, relatează Reuters.

Ordinul judecătorului districtual Christopher Cooper din Washington dă termen Departamentului de Stat până la 22 noiembrie pentru a preda documentele American Oversight, un grup de monitorizare care a dat instituţia în judecată în baza unei legi privind accesul la documente publice.

Luna trecută, Cooper a dispus Departamentului de Stat să discute cu American Oversight şi să negocieze punerea la dispoziţie a altor categorii de documente legate de dosarul ucrainean, inclusiv corespondenţa oficialilor de rang înalt cu avocatul lui Trump, Rudy Giuliani.

Procesul American Oversight i-a ajutat pe anchetatorii din Congres, care au solicitat şi ei documente şi mărturii de la Departamentul de Stat dar au fost refuzaţi.

Pe 30 octombrie, Departamentul de Stat a obiectat în instanţă faţă de cedarea unor astfel de documente privind convorbirea telefonică de la 25 iulie care se află în posesia secretarului de stat Mike Pompeo şi a unui colaborator apropiat, afirmând că "astfel de înregistrări este foarte probabil să fie clasificate sau cu acces privilegiat".

Departamentul de Stat a precizat că astfel de documente "este probabil să conţină informaţie suplimentare dincolo de o transcriere a convorbirii".

Totuşi, judecătorul Christopher Cooper a menţionat în ordinul de vineri că solicitarea American Oversight a fost legală şi nu reprezintă o povară prea mare pentru departament.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Decolteul până la buric, experimentat de Monica Bîrlădeanu la filmările pentru Revelionul de la PRO TV

2 Noi dezvăluiri despre „gaura neagră” a lui Ciolacu

3 „M-au lăsat să mor, atât au putut ei face pentru mine. Am fost ucisă de medici, prieteni, rude, oameni care au tăcut”

4 Un moștenitor al casei Hermès, necăsătorit și fără copii, vrea să își adopte servitorul marocan pentru a-i lăsa moștenire averea sa

5 „Faptul că i-am votat la europarlamentare pe acești lifuroi stricați mă doare”