SUA vor exporta orez în China, cel mai mare producător, consumator și importator mondial

SUA vor exporta orez în China, cel mai mare producător, consumator și importator mondial

Oficialii chinezi și-au dat acordul pentru a permite importurile de orez din SUA, o premieră în istoria relațiilor dintre cele două țări, a declarat joi secretarul american al Agriculturii, Sonny Perdue, transmite Reuters.

Potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), China este cel mai mare producător și consumator mondial de orez. Începând din 2013, China a devenit și cel mai mare importator mondial de orez, anul trecut importând aproape cinci milioane tone.

"Am așteptat un deceniu pentru ca acest protocol să fie semnat și suntem nerăbdători să acoperim cererea Chinei pentru orez de calitate din SUA", a declarat președintele USA Rice, Betsy Ward a adăugând că în această țară se consumă în 13 zile o cantitate de orez echivalentă cu întreaga producție americană.

USDA a estimat luna trecută că anul acesta producția de orez a SUA va fi de 6,07 milioane tone, în scădere față de 7,12 milioane tone anul trecut. Orezul este cultivat în principal în șase state americane: Arkansas, California, Louisiana, Mississippi, Missouri și Texas.

Acordul care permite importurile de orez vine la o lună după ce China și-a redeschis piața pentru importurile de carne de vită din SUA și este un nou semn al întăririi schimburilor comerciale cu produse agricole dintre cele două țări, în pofida dezacordurilor existente în alte domenii precum oțelul. Obiectivul președintelui Trump este reducerea deficitului balanței comerciale a SUA în relația cu China, deficit care anul trecut s-a cifrat la 347 miliarde de dolari.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!