SUA vor impune sancţiuni pentru a împiedica victoria militară a lui Bashar al-Assad în Siria

SUA vor impune sancţiuni pentru a împiedica victoria militară a lui Bashar al-Assad în Siria

SUA sunt pregătite să impună sancţiuni pentru a-l împiedica pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să "obţină o victorie militară" şi să-l readucă la masa negocierilor sub egida ONU, a declarat marţi ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Kelly Craft, citată de DPA.

Administraţia Trump va institui miercuri măsuri pentru a "priva regimul Al-Assad de venituri şi de sprijinul pe care l-a utilizat pentru a comite atrocităţi pe scară largă şi încălcări ale drepturilor omului, ceea ce împiedică o rezolvare politică şi diminuează considerabil perspectivele de pace", a anunţat Kelly Craft în Consiliul de Securitate al ONU.

Aceste sancţiuni, a spus ea, care urmează să fie impuse în baza legii "Caesar Syria Civilian Protection Act", adoptată de Congres în decembrie trecut, "are ca obiectiv descurajarea actorilor nefaşti care continuă să ajute şi să finanţeze" guvernul sirian.

În timp ce precedentele sancţiuni americane vizau în principal guvernul sirian, noua lege penalizează persoane fizice, instituţii şi întreprinderi - deopotrivă siriene şi străine - care sprijină activităţile militare în Siria în favoarea lui Bashar al-Assad, a aliaţilor săi, Rusia, Iran şi Hezbollah, miliţia înarmată din Liban, care ajută guvernul să combată grupările de opoziţie.

Sancţiunile vizează sectoarele petrolier, gazier şi construcţiile, afectând companii şi ţări care caută să investească în reconstrucţia Siriei.

"Caesar Act" îşi trage numele de la pseudonimul unui ofiţer din armata siriană care a divulgat mii de fotografii documentând tortura aplicată în închisorile siriene.

Ambasadoarea Craft a declarat că sancţiunile sunt destinate să determine guvernul sirian să revină la negocierile sub egida ONU pentru a impulsiona găsirea unei soluţii politice la războiul civil care durează de aproape zece ani.

Negocierile între guvernul sirian şi opoziţie pentru elaborarea unei Constituţii s-au blocat anul trecut.

Mediatorul ONU în Siria, Geir Pedersen, a declarat în Consiliul de Securitate că el speră în convocarea unei a treia sesiuni a comitetului constituţional sirian susţinut de ONU la Geneva spre sfârşitul lunii august.

Sancţiunile americane ameninţă să agraveze criza economică din Siria.

Economia a cunoscut deja un "colaps dramatic", iar preţurile au crescut vertiginos la alimente şi medicamente, a indicat Pedersen.

Lira siriană s-a depreciat la un nivel record săptămâna trecută, în timp ce rata inflaţiei a atins niveluri record în ultimele şase luni.

Programul Alimentar Mondial (PAM) estimează că aproximativ 9,3 milioane de persoane suferă de insecuritate alimentară, cu peste 2 milioane de persoane într-un astfel de pericol, o creştere cu aproximativ 42% în anul care s-a scurs, a menţionat emisarul ONU.

Proteste - destul de rare în Siria - au izbucnit în ultimele zile în provincia Sweida, din sud-vestul ţării, aflată sub control guvernamental, ca răspuns la deteriorarea situaţiei economice.

Guvernul sirian a denunţat extinderea sancţiunilor SUA, calificând-o drept "terorism economic" pe baza unor "minciuni şi acuzaţii fabricate".

Criticii avertizează că măsurile îi vor afecta mai mult pe civilii sirieni decât pe guvern, chiar dacă activităţile umanitare sunt exceptate.

Liderul mişcării şiite Hezbollah proiraniene, Hasan Nasrallah, i-a îndemnat marţi pe libanezi să ia poziţie împotriva noilor sancţiuni americane care, potrivit lui, vor lovi în principal poporul sirian.

"Libanezii sunt invitaţi să ia imediat poziţie cu privire la nedreapta şi brutala lege americană Caesar", a declarat Nasrallah într-un discurs televizat, calificând sancţiunile "ultima armă a Americii" împotriva Siriei.

"Aliaţii Siriei, care i-au fost alături pe plan politic şi militar, nu o vor abandona în faţa unui război economic şi nu vor permite ca ea să cadă", a promis Nasrallah. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?