Suceava: Mistreţul radioactiv cel mai probabil a venit din Ucraina, spune şeful Direcţiei Silvce

Suceava: Mistreţul radioactiv cel mai probabil a venit din Ucraina, spune şeful Direcţiei Silvce

Porcul mistreţ depistat la analize ca fiind radioactiv după ce a fost vânat pe raza unui ocol silvic din judeţul Suceava a venit cel mai probabil din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Suceava, George Celsie.

Animalul a fost vânat în pe raza comunei Breaza şi, potrivit sursei citate, este ''depozitat, izolat, la Centrul de Fructe din Sadova'' şi se aşteaptă decizia de incinerare.

Mistreţul cu radioactivitatea peste limitele admise a fost descoperit în urma testelor care se fac pe carnea de vânat pentru a se descoperi eventuale infestări cu trichinella spiralis sau pentru pesta porcină africană. "La noi nu sunt focare de pestă porcină africană, dar cum animalele nu au graniţe, trecând dintr-o ţară în alta, este bine să ne păzim. Cel mai probabil, mistreţul radioactiv este venit din Ucraina'', a mai spus Celsie.

Nu există niciun pericol pentru populaţie în urma identificării unui porc mistreţ contaminat radioactiv cu Cesiu-134 şi Cesiu-137, acesta fiind primul caz de depăşire a limitei maxime admise la acest parametru la nivelul judeţului Suceava, a declarat, joi, pentru AGERPRES directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu.

"Noi efectuăm analize privind radioactivitatea în mod curent, potrivit programului strategic, atât la alimente cât şi la furaje, fructe de pădure, cât şi pe probele recoltate de la porci mistreţi vânaţi. Aceste analize se fac aleatoriu la porcii mistreţi vânaţi, iar în acest caz, în urma efectuării analizei privind radioactivitatea, s-a constatat o uşoară creştere a cantităţii de Cesiu găsită în carcasa de porc faţă de limita maximă admisă de 600 de Becquereli, rezultând 666 de Becquereli. Conform regulamentului european 733 din 2008, dacă limita este depăşită, produsele se dirijează către distrugere şi incinerare. Ceea ce s-a şi întâmplat şi în această situaţie", a spus Corduneanu.

Acesta a precizat că împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a întocmit un program de supraveghere, iar pentru următorii 100 de porci mistreţi împuşcaţi în zona respectivă, din 10 în 10 porci mistreţi se vor mai efectua analize privind radioactivitatea.

"Pe următorii 100 de porci care se vor împuşca, din 10 în 10, vrem să mai facem câte o probă prin eşantionare, deşi până acum nu am avut niciodată nimic. Singura explicaţie este că porcul mănâncă rădăcinoase, rădăcini de copaci, iar în aceste rădăcini se pot cumula cantităţi mai mari de elemente radioactive. Este posibil să fi fost o cantitate mare de Cesiu în zona unde s-a alimentat porcul sau mai există ipoteză, ca porcul să vină din Ucraina. Dar toate acestea sunt ca supoziţii. Singura recomandare pe care o fac este ca lumea să nu intre în panică pentru că nu are nicio motivaţie. Este o situaţie unică până la ora actuală, cred că nici la nivel de autoritate nu s-a mai înâmplat, deşi eu vorbesc despre judeţul Suceava. Vom monitoriza situaţia şi în funcţie de ce vom găsi, pe programul stabilit, o să vedem ce măsuri vom lua şi vom informa corect populaţia. Deocamdată nu am găsit nimic nici în furaje, în fructe de pădure, orice face parte din furajarea lui", a spus Corduneanu.

Acesta susţine că toţi porcii care vin de pe fondurile de vânătoare se examinează obligatoriu, conform legislaţiei, pentru PPA (peste porcină africană), trichineloză şi în anumite etape pentru radioactivitate, microbiologie, reziduuri.

Un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Direcţia Silvică Suceava, a fost identificat cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă cu Cesiu-137 şi Cesiu-134, a anunţat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahonţu. AGERPRES / (AS,A-Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă, editor online Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

2 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

3 De citit / Ruşii operează prima mişcare din noua cursă a demenţei nucleare

4 VIDEO Clanul Cocalarilor, luat cu asalt de mascați. Motivul: deținere de arme, furturi, cămătărie

5 Prinţul Charles ar fi acceptat trei valize cu câte un milion de euro de la un şeic