Suciu: Perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute; dacă cineva poate plăti ratele, nu e în avantajul său să le amâne

Suciu: Perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute; dacă cineva poate plăti ratele, nu e în avantajul său să le amâne

Amânarea la plată a ratelor la bănci nu este în avantajul persoanei fizice sau juridice dacă aceasta le poate susţine în continuare, deoarece perioada imediat următoare va fi una a dobânzilor scăzute, iar peste ani e greu de crezut că putem face un scenariu care să arate mult mai bine, a declarat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu.

"Este o chestiune importantă să înţelegem că această facilitate nu este un cadou nemeritat, este un ajutor pe care oamenii îl primesc pe bună dreptate pentru că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nu trebuie să existe profitori aici. Pe de altă parte, eu cred că, dacă cineva poate plăti ratele în acest moment, nu e deloc în avantajul persoanei respective, fizice sau juridice, să amâne plata ratelor. De ce ar face-o? Ca să plătească cu 9 luni în plus la rată peste trei luni - patru luni, trei ani sau cinci ani, depinde cât durează creditul pe care care îl are deja în curs? Nu merită acest lucru, mai ales că în perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute. Deci, cumva, acei coeficienţi pe care îi luăm în calcul la plata ratelor, ROBOR-ul, va fi scăzut în perioada următoare, pentru că există această infuzie de lichiditate. E absurd, dacă se poate face plata ratelor acum să nu se facă, în aşteptarea unor vremuri mai bune din perspectiva dobânzilor, pentru că e greu de crezut că peste ani putem face un scenariu care să arate mult mai bine", a spus Dan Suciu, la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, există riscul de abuz prin utilizarea neîndreptăţită a acestei facilităţi de către persoanele care deja sunt în incapacitate de plată a ratelor cauzată nu de epidemia de Covid-19, ci de cu totul alte motive.

Pe de altă parte, Suciu a menţionat că există criterii bine delimitate de aplicare a acestei facilităţi, respectiv de când a devenit serioasă criza în România, de când s-au închis unităţi de producţie şi companii, de când s-a intrat în şomaj tehnic masiv.

Totodată, purtătorul de cuvânt al BNR şi-a exprimat convingerea că băncile vor face o evaluare destul de atentă a celor care solicită această amânare a plăţii ratelor şi că acestea au avut o deschidere de la bun început în privinţa aceasta.

"Sunt convins că vor fi criterii care vor clarifica situaţia şi nu mă aştept la altceva, decât la înţelegerea faptului că, dacă nu se acceptă situaţia dată de amânarea plăţii, atunci când nu poţi să plăteşti, pierzi un client. Şi băncile cred că au înţeles - sper să înţeleagă - că aceşti clienţi pe care îi ajută acum sunt clienţii pe care se pot baza pe viitor pentru a avea profit mai departe", a spus Dan Suciu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa