Sucul dietetic, sănătos ori ba?

Sucul dietetic, sănătos ori ba?

Ce este, mai exact, sucul dietetic?

Sucul dietetic este o versiune fără zahăr a sucului normal. Pe când sucul normal (Pepsi, Cola, Mountain Dew etc.) este îndulcit cu sirop de porumb sau cu zahăr, pentru îndulcirea sucurilor dietetice se folosesc fel şi fel de îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, sucraloza şi stevia.

Sucurile dietetice îngraşă?

Sondajele arată că 20% din populaţia Americii consumă cel puţin o băutură dietetică, iar un studiu desfăşurat în San Antonio a relevat că există şanse mai mari ca persoanele care consumă suc dietetic să aibă probleme de obezitate, decât cei care nu consumă suc deloc.

Un alt studiu arată că persoanele care beau suc (atât dietetic, cât şi normal) riscă să se îmbolnăvească de sindromul metabolic, din cauză că folosesc „cartea” sucului dietetic ori de câte ori vor să consume mâncare fast-food, de exemplu.

Susţinătorii ipotezei potrivit căreia sucul dietetic este „vinovat” de creşterile în greutate citează o cercetare care susţine că îndulcitorii artificiali împiedică corpul să asimileze mâncarea, lucru care duce la supraalimentare. Consumul de alimente şi băuturi îndulcite pe cale artificială ar putea duce, spun cercetătorii, la creşterea „nevoii de dulce”, comportament care provoacă reasimilarea caloriilor pierdute prin consumul băuturii fără zahăr.

Alte probleme pe care le ridică sucurile îndulcite artificial, pe lângă creşterea în greutate, sunt problemele de sănătate. Acestea cresc riscul de a face cancer şi provoacă dureri de cap persoanelor care nu tolerează aspartamul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 „Nimeni nu vrea să moară, să lupte”