'Sunt un taiwanez', declară preşedintele Senatului ceh în faţa parlamentarilor de la Taipei

'Sunt un taiwanez', declară preşedintele Senatului ceh în faţa parlamentarilor de la Taipei

Preşedintele Senatului ceh Milos Vystrcil s-a angajat, într-un discurs rostit în faţa parlamentarilor taiwanezi, să apere libertatea şi celelalte valori democratice, demnitarul ceh primind medalia diplomatică de onoare din partea legislativului de la Taipei, relatează dpa.

Vystrcil conduce o delegaţie cehă formată din 89 de membri ce efectuează o vizită de şase zile în Taiwan.

''Sunt un taiwanez'', a spus Vystrcil în limba mandarină, parafrazându-l pe fostul preşedinte american John F. Kennedy, care în 1963 a rostit celebra 'Ich bin ein Berliner' (Sunt un berlinez) în discursul său anticomunist adresat populaţiei din Berlinul de Vest.

Declaraţia lui Milos Vystrcil a fost urmată de aplauze intense din partea aleşilor taiwanezi.

Republica Cehă nu are relaţii oficiale cu Taiwanul. Începând din 1949, Taiwanul are un guvern independent, dar China consideră insula parte a teritoriului său.

În timpul intervenţiei sale, Vystrcil a afirmat că parlamentele din toate democraţiile din lume au drept scop să apere principiile democratice şi a subliniat că libertatea nu poate fi divizată.

Milos Vystrcil este primul preşedinte de Senat dintr-o ţară aliată fără relaţii diplomatice cu Taiwanul ce rosteşte un discurs în parlamentul de la Taipei.

Preşedinte legislativului taiwanez, You Si-kun, a declarat că vizita lui Vystrcil în Taiwan contribuie la consolidarea prieteniei dintre Praga şi Taipei, dar şi la adâncirea democraţiei din cele două ţări.

Vizita delegaţiei senatului ceh la Taipei fusese iniţial programată de predecesorul lui Vystrcil, Jaroslav Kubera, care a decedat în luna ianuarie.

Anterior, China l-a avertizat pe Milos Vystrcil că va plăti un ''preţ greu'' în cazul efectuării vizitei la Taipei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?