SZ: Suspectul pentru sabotarea Nord Stream, cu pașaport românesc, căutat de poliția germană la Frankfurt an der Oder

SZ: Suspectul pentru sabotarea Nord Stream, cu pașaport românesc, căutat de poliția germană la Frankfurt an der Oder

Potrivit ziarului Süddeutsche Zeitung, anchetatorii au efectuat percheziții pe 25 mai la Frankfurt an der Oder în apartamentul unei femei care a avut o relație de familie cu un posibil participant la sabotajul Nord Stream.

Imagine cu una dintre conductele Nord Stream avariate. Foto: Arhiva Adevărul

Pe 25 mai, anchetatorii germani au efectuat percheziții în apartamentul unei femei din Frankfurt an der Oder, care în trecut avea o relație de familie cu un posibil participant la sabotajul conductelor Nord Stream, a scris joi ziarul german Süddeutsche Zeitung , citând propriile surse din cercurile de investigație.

Femeia este implicată în dosar în calitate de martor - ea cooperează la anchetă, se spune în articol. Conform informațiilor publicate în ziar, ea are un copil comun cu unul dintre posibilii suspecți - un soldat ucrainean de 26 de ani. Anchetatorii au luat probe de ADN de la copil pentru a le compara cu cele găsite pe iahtul Andromeda, care probabil a fost folosit în atentate.

Dacă ADN-ul se potrivește, atunci ancheta germană va avea un suspect specific, se spune în articol.

Ziarul pretinde că știe numele persoanei în cauză, dar nu îl dezvăluie „din motive de securitate”. „Conform investigației ziarului, care este susținută de constatările anchetatorilor, unul dintre membrii echipajului iahtului Andromeda ar fi putut fi un soldat ucrainean de 26 de ani dintr-un oraș situat la sud-est de Kiev. Anchetatorii l-au dat de urmărire deoarece a prezentat un fals pașaport românesc, la închirierea iahtului”, se spune în articol.

Se crede că bărbatul a servit în armată din 2017. Cunoscuții săi, care au fost intervievați de publicație, nu au putut confirma dacă toamna trecută, când au fost aruncate în aer conductele Nord Stream, el părăsise Ucraina.

Autorii materialului exprimă punctul de vedere că un astfel de curs al anchetei „crește presiunea asupra reprezentanților cercurilor politice ale RFG”. „Ce să faci într-un război, când există criminali într-o țară aliată care se fac vinovați de subminarea unei infrastructuri energetice importante?” se întreabă jurnaliștii Süddeutsche Zeitung.

Scurgeri din fostele media

Pe 8 februarie, Seymour Hersh, un publicist american specializat în jurnalism de investigație, în articolul său, citând o sursă, a declarat că dispozitivele explozive plasate sub gazoductele rusești au fost instalate acolo în iunie 2022 sub acoperirea exercițiilor Baltops, de către scafandrii Marinei SUA cu sprijinul specialiști norvegieni. Potrivit lui Hersh, decizia de a efectua operațiunea ar fi fost luată de președintele american Joe Biden, după nouă luni de discuții cu reprezentanții administrației care se ocupă de probleme de securitate națională. Casa Albă a negat categoric acest tip de informații.

Ulterior, în presa americană și germană au apărut articole despre un anume „grup pro-ucrainean” presupus implicat în atentate. În același timp, nu s-a menționat niciodată vreo legătură cu Kievul oficial.

Potrivit unui articol publicat vinerea trecută în revista Spiegel, anchetatorii germani și Serviciul Federal de Informații (BND) primesc din ce în ce mai multe informații care indică o posibilă implicare ucraineană în cazul exploziilor de la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2. O posibilă dovadă este un e-mail trimis pentru rezervarea iahtului Andromeda. Această navă a fost cea care a livrat explozivii către conducte, după cum sugerează ancheta. Metadatele acestei scrisori „duc în Ucraina”, a subliniat revista. Spiegel a reamintit și o companie înregistrată în Polonia care a rezervat iahtul. După cum s-a publicat anterior, această firmă este deținută de cetățeni ucraineni. Publicația a clarificat că ancheta are o copie a documentelor care au fost folosite pentru rezervarea iahtului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”