Tăriceanu: Atitudinea doamnei Kovesi reprezintă o sfidare a instituției Parlamentului

Tăriceanu: Atitudinea doamnei Kovesi reprezintă o sfidare a instituției Parlamentului

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că atitudinea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a nu da curs invitației Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 reprezintă o sfidare a instituției Parlamentului.

 Tăriceanu a calificat drept "corectă" decizia președintelui comisiei, Oana Florea, de a-i trimite ministrului Justiției, Tudorel Toader, o scrisoare prin care îi solicită să dispună măsurile pe care le consideră necesare în acest caz.

"Mie mi se pare că atitudinea repetată a doamnei Kovesi de a nu da curs invitației la comisia specială de anchetă reprezintă o sfidare a instituției Parlamentului. Lucrul acesta l-am spus, mi se pare inadmisibil de la o persoană care funcționează în justiție să se comporte astfel. Adică, le cerem cetățenilor noștri să respecte legea și procurorul-șef al DNA sfidează inclusiv hotărârile, deciziile CCR. Lucrul acesta mi se pare foarte grav. Numai că doamna Kovesi, după cum știți, ca procuror-șef al DNA, funcționează sub autoritatea ministrului Justiției, deci nu este rolul Parlamentului să propună aceste schimbări sau sancțiuni. Rolul nostru este să semnalăm acest comportament de sfidare, această atitudine și știu că comisia specială de anchetă a făcut acest lucru și l-a sesizat pe ministrul Justiției în această privință și cred că rolul Parlamentului acesta era", a afirmat președintele Senatului.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea, i-a trimis luni ministrului Justiției, Tudorel Toader, o scrisoare prin care îi solicită să dispună măsurile pe care le consideră necesare în condițiile în care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, "a încălcat jurământul depus la învestirea în funcție" prin neprezentarea la audieri în Parlament.

"Considerăm că prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de Parlamentul României în cadrul funcției sale de control, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, a încălcat jurământul depus la învestirea în funcție, jurământ prevăzut de Constituție, și a încălcat dispozițiile deciziei Curții Constituționale 611/2017 săvârșind abatere disciplinară, potrivit dispozițiilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Pe cale de consecință, vă solicităm să dispuneți măsurile pe care le considerați necesare în această situație", se arată în scrisoarea transmisă ministrului Justiției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa