Tăriceanu, nemulţumit de Meleşcanu, în relaţia cu Maior: Poate calendarul nu a atins termenul limită; Maior îşi termină mandatul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi-a exprimat marţi nemulţumirea pentru faptul că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu a dat curs cererii de rechemare în ţară a ambasadorul României în SUA, George Maior.

Întrebat la TVR1 dacă aşteaptă ceva de la Meleşcanu referitor la Maior, Tăriceanu a răspuns: "Ba da! Şi cum aţi văzut dumneavoastră, aşa am văzut şi eu. E clar că nişte rotiţe nu funcţionează cum ar trebui. Domnul Meleşcanu mi-a dat o explicaţie care mie nu mi-a plăcut".

Tăriceanu a explicat că după audierea lui Maior în Comisia de politică externă a Senatului în septembrie 2018, comisia a formulat "o scrisoare foarte politicoasă către Ministerul Afacerilor Externe în care, sub o formă eufemistică, recomanda ca Maior să fie rechemat, având în vedere chestiunile de ordin politic".

"Adică nerealizările (...), faptul că el (n.r. George Maior) a avut o contribuţie directă şi activă în diverse luări de poziţii, plus postura în care el s-a aflat, de director al SRI, în care făcut protocoalele secrete cu Procuratura, lucru care constituie grave încălcări ale drepturilor şi libertăţilor individuale. Domnul Meleşcanu a luat această scrisoare şi până la urmă nu ştiu ce a făcut, a deferit-o unei comisii interne de disciplină sau etică. Şi am spus: 'Domnul Meleşcanu, acolo, la această comisie, cred că e bine să analizaţi situaţii în care un diplomat nu respectă regulile interne de comportament: a venit beat (...), alte lucruri care ţin de comportamentul lui ca diplomat în interiorul ambasadei sau în exteriorul ambasadei. Dar aici nu discutăm de o problemă de ordin administrativ, e o problemă foarte gravă, e o problemă politică. Astfel de personaj nu poate să reprezinte România în SUA dacă vrem să fim credibili. (...) Şi?!", a spus Tăriceanu.

El a subliniat că are cu ministrul Meleşcanu "o relaţie colegială".

"I-am spus punctul meu de vedere. Până la urmă, sigur, el e ministru, el e responsabil de acest domeniu. Eu i-am spus deschis care sunt părerile mele, i-au spus colegi de-ai mei, i-au spus cei de la PSD. (...) În fine, poate şi-a făcut un calendar care probabil nu a atins termenul limită. S-ar putea ca... am înţeles că Maior mai are puţin şi îşi termină mandatul", a adăugat Tăriceanu.

Întrebat dacă poate fi o explicaţie a atitudinii ministrului Meleşcanu faţă de George Maior faptul că cei doi au condus SRI şi SIE şi s-ar fi legat unele relaţii, Tăriceanu a răspuns: "Sper să nu!". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi! / Ciolacu, singurul invitat la Ambasada Franței care nu a purtat mască de protecție

2 Rareş Bogdan pune degetul pe rană: „Vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștie…

3 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

4 „Eu o să fiu acela care o să te îngroape lângă un porc într-un mormânt de piatră! / Un dement se angajează să-l …

5 Priviți, s-au dat de gol! / Protestatarii anti-COVID s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei ca să aplaude