Tăriceanu: Președintele ne-a anunțat, fără să vrea, că în următoarele săptămâni vor veni la Parlament solicitări de la DNA

Tăriceanu: Președintele ne-a anunțat, fără să vrea, că în următoarele săptămâni vor veni la Parlament solicitări de la DNA

Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, președinte al Senatului, este de părere că, prin declarațiile făcute marți, șeful statului Klaus Iohannis a anunțat "fără să vrea" că vor veni la Parlament și alte solicitări de la DNA în următoarele săptămâni.

 "Referindu-se (șeful statului — n.r.) azi la președintele Senatului, a coborât din nou la un limbaj impropriu pentru înalta demnitate pe care o ocupă, pe care din decență nu îl reiau. Dacă ar fi să ignorăm limbajul de care s-a folosit, domnul președinte ne-a anunțat, fără să vrea, că în următoarele săptămâni vor mai veni la Parlament solicitări de la DNA. Această informație ne întărește suspiciunile că DNA lucrează politic mai demult la dosare, cot la cot cu președintele. Ceea ce nu îl împiedică să ceară altora să citească Constituția. Profit de acest moment de sinceritate al domnului președinte ca să îl întreb care sunt parlamentarii care trebuie să își pregătească, săptămânile următoare, bagajele la viitoarele solicitări ale DNA?", spune Tăriceanu, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

El susține că, prin întrebările adresate președintelui Klaus Iohannis, "a atins niște puncte sensibile".

"Cine ar fi crezut în 2014, când a primit votul prea multor români, că domnul Iohannis își poate pierde controlul în fața unor întrebări cât se poate de simple? Cu siguranță, întrebările mele au atins niște puncte sensibile, niște fapte și planuri vulnerabile. Altfel, nu se poate explica limbajul folosit, total inadecvat pentru un președinte de stat. Spre exemplu, l-am întrebat dacă 'va respecta voința cetățenilor la alegeri fără precondiții și limitări și fără utilizarea instituțiilor statului'. În loc să răspundă prin 'da' sau 'nu', a etichetat întrebarea mea drept 'obrăznicie politică'. L-am mai întrebat 'când va plăti statului român sumele datorate la fisc pentru chiriile încasate pe spațiile locative obținute prin fraudă dovedită de instanță?' și 'de ce a cerut de fiecare dată demisia unor adversari politici, imediat ce DNA le-a fabricat un dosar, deci, înaintea unei hotărâri judecătorești, iar doamnei Kovesi nu i-a cerut demisia sau măcar suspendarea din funcție după acuzațiile de plagiat ce par fondate?', a reluat Tăriceanu întrebările adresate șefului statului.

El s-a referit și la rugămintea adresată lui Klaus Iohannis de "a da publicității stenogramele discuțiilor purtate la Cotroceni cu procurorul general și cu procurorul șef al DNA", în care președintele ar fi cerut "accelerarea unor dosare (nu pe cele cu casele obținute fraudulos de familia sa la Sibiu)".

"Evident, n-a dat niciun răspuns", a precizat Tăriceanu, care și-a exprimat speranța ca președintele Iohannis să renunțe "la vocabularul prea colorat din bagajul său cultural", chiar dacă îi va adresa în continuare diverse alte întrebări al căror răspuns este de interes public.

Președintele Senatului a apreciat declarațiile șefului statului drept "un îndemn public" adresat premierului Dacian Cioloș de a nu o demite pe ministrul Justiției, în pofida moțiunii adoptate de Camera Deputaților.

"Să mai adăugăm la inventarul activităților neconstituționale ale președintelui Iohannis îndemnul public adresat premierului Cioloș de a nu o demite pe ministrul Justiției, în pofida moțiunii adoptate de Camera Deputaților, și continuarea campaniei electorale în favoarea PNL și a actualului premier, prin comentariile publice făcute la adresa 'Platformei 100', text redactat la Cotroceni, dar asumat de Dacian Cioloș în vederea alegerilor", adaugă Tăriceanu.

Copreședintele ALDE subliniază că a fost dintotdeauna "partizanul justiției care slujește legea".

"Cât despre acuzațiile fără temei lansate la adresa mea, pot afirma că doar propagandiștii plătiți cu ora și persoane lipsite de bună-credință pretind că nu au înțeles că discursul meu nu este anti-justiție, ci împotriva abuzurilor unor procurori, abuzuri născute în timpul regimului Băsescu și promovate de actualul președinte. Am fost și rămân adversarul justiției politice, care ne readuce în memorie anii cei mai negri ai dictaturii comuniste. Am fost dintotdeauna partizanul justiției care slujește legea, care luptă cu adevărat împotriva corupției și nu transformă această acțiune într-un paravan pentru vendete politice", a punctat Tăriceanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”