Teheranul îl avertizează pe Donald Trump după ameninţările acestuia împotriva a 52 de obiective iraniene

Teheranul îl avertizează pe Donald Trump după ameninţările acestuia împotriva a 52 de obiective iraniene

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, l-a avertizat pe preşedintele american Donald Trump, după ce acesta a ameninţat cu lovirea a "52 de situri" iraniene, între care locuri istorice, afirmând că "vizarea unor situri culturale este o crimă de război", informează France Presse şi EFE.

"Încălcând grav dreptul" internaţional cu "asasinările laşe" vineri ale generalului iranian Qassem Soleimani şi a unui lider al unei miliţii proiraniene în Irak, Donald Trump "ameninţă să mai comită încă noi încălcări ale normelor imperative ale dreptului internaţional", încălcând noi "linii roşii", scrie ministrul pe contul său de Twitter.

Preşedintele Trump a avertizat sâmbătă Teheranul că SUA au identificat 52 de locuri în Iran pe care le va lovi "foarte rapid şi foarte dur" dacă Republica Islamică atacă personal sau obiective americane.

Unele din aceste situri iraniene "sunt de nivel extrem de înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană", a precizat Trump într-un tweet. "SUA nu mai vor ameninţări!", a avertizat el.

Donald Trump a subliniat că cifra 52 corespunde numărului de americani care au fost reţinuţi ostatici timp de peste un an, începând de la sfârşitul anului 1979, în Ambasada SUA la Teheran.

Soleimani, comandantul Forţei Qods, secţiune a Gardienilor Revoluţiei iranieni însărcinată cu operaţiuni externe ale Iranului şi arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri printr-o lovitură aeriană americană în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad.

"Dacă mai atacă, ceea ce îi sfătuiesc foarte tare să nu o facă, noi îi vom lovi mai puternic decât au fost vreodată loviţi", a ameninţat Donald Trump pe Twitter.

La rândul său armata iraniană a reacţionat la ultima provocare a lui Trump, spunând că se îndoieşte că SUA ar avea curajul să lovească Iranul.

"Ei spun acest gen de lucruri pentru a deturna atenţia opiniei mondiale de la acţiunea lor odioasă şi nejustificabilă", a declarat generalul de divizie Abdolrahim Moussavi, comandant-şef al armatei iraniene, citat de agenţia Irna, referindu-se la eliminarea generalului Soleimani. Dar "mă îndoiesc ca ei să aibă curajul", a insistat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...