Tenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Tenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu 1-6, 6-3, 6-4, şi a adus primul punct echipei României, care este condusă de Italia cu 2-1, în play-off-ul Grupei Mondiale a competiţiei Billie Jean King Cup.

Ruse (23 ani, 168 WTA) a obţinut prima sa victorie pentru echipa României, după un eşec la simplu şi altul la dublu, în 2020, la capătul unui meci de 2 ore şi 32 de minute din care nu a lipsit dramatismul.

Românca a fost dominată în primul set de Paolini (25 ani, 104 WTA), care a greşit mai puţin şi a fost mai concentrată în momentele importante, câştigând cu 6-1.


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În actul secund, Ruse a jucat mai bine, Paolini nu a mai avut acelaşi nivel şi jocul a curs în favoarea jucătoarei noastre. Ruse a avut 1-0 şi 2-1, iar apoi s-a desprins la 5-1. Paolini a avut un uşor reviriment pe final de set, a luat două ghemuri, dar românca a reuşit să încheie conturile cu 6-3.

În decisiv, Ruse a început foarte bine şi a condus cu 2-0, apoi s-a desprins la 4-1, a avut 5-2, dar emoţiile şi-au spus cuvântul şi a ratat două mingi de meci într-un ghem cu trei duble greşeli, permiţând adversarei să facă break (5-3). Paolini s-a apropiat la 5-4, dar Ruse a găsit resurse să câştige cu 6-4.

Ruse a încheiat cu 6 aşi şi 11 duble greşeli, Paolini a avut 6 duble greşeli, românca a avut un procentaj mai bun la punctele cu primul serviciu (73%-63%), iar Paolini a fost uşor superioară la al doilea (35%-33%). Ruse a fructificat 5 şanse de break din totalul de 16, iar Paolini 5 din 10, italianca totalizând mai multe puncte, 101-99.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Românca a avut mai multe mingi direct câştigătoare, 20-13, dar şi mai multe erori neforţate, 54-40.

Ruse şi Paolini s-au mai înfruntat până acum de două ori, fiecare având câte o victorie. Italianca a câştigat în 2016, în optimi la Mamaia (ITF, 25.000 dolari), cu 6-3, 6-4, iar Ruse s-a impus în 2019, cu 6-3, 6-1, în turul al doilea al calificărilor la US Open.

Iniţial, primul meci de sâmbătp trebuia să le opună pe Irina Maria Bara şi pe Martina Trevisan.

Vineri, în primele meciuri de simplu, Elisabetta Cocciaretto a întrecut-o pe Irina Maria Bara cu 6-1, 6-4, iar Martina Trevisan a învins-o dramatic pe Mihaela Buzărnescu, cu 6-2, 2-6, 7-6 (5).

În al doilea meci de simplu de sâmbătă, Mihaela Buzărnescu (32 ani, 137 WTA) o înfruntă, în premieră, pe Elisabetta Cocciaretto (20 ani, 111 WTA), iar ultimul va fi meciul de dublu.

Întâlnirea dintre România şi Italia consemnează debutul Monicăi Niculescu în calitate de căpitan al echipei noastre, în locul lui Florin Segărceanu.

Cele două echipe s-au înfruntat până acum de trei ori, Italia având 2-1 în meciurile directe. Italia se impunea în 1975, în turul secund al Grupei Mondiale, cu 2-1, la Aix-en-Provence (Franţa), perechea Virginia Ruzici/Mariana Simionescu aducând punctul echipei noastre. Singura victorie a României s-a înregistrat în 1978, la Melbourne, în primul tur al Grupei Mondiale, cu 2-1, victoriile fiind obţinute de Virginia Ruzici şi de perechea Ruzici/Simionescu. Ultima confruntare a avut loc în 1997, la Bari, Italia învingând cu 2-1 în primul tur al Grupei I a zonei Europa/Africa. Alina Tecşor obţinea singura victorie a echipei noastre.

România nu poate conta pe Simona Halep, numărul trei mondial, şi Patricia Ţig (63 WTA), ambele accidentate, în timp ce prima rachetă a Italiei, Camila Giorgi (81 WTA), a fost testată pozitiv la COVID-19.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...