Tensiuni Pristina-Belgrad: Membrii sârbi ai guvernului kosovar decid să renunţe la funcţii

Tensiuni Pristina-Belgrad: Membrii sârbi ai guvernului kosovar decid să renunţe la funcţii

Miniştrii şi membrii sârbi ai guvernului de la Pristina au decis marţi să renunţe la funcţii, după arestarea şi expulzarea principalului negociator al Belgradului pentru Kosovo, Marko Djuric, transmit AFP şi dpa.

Aleşii sârbi "vor părăsi guvernul, care nu se va mai bucura de susţinerea noastră", a declarat presei la Belgrad Goran Rakic, preşedintele Listei sârbe, principalul partid al minorităţii sârbe din Kosovo, după o reuniune cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Decizia fragilizează guvernul condus de Ramush Haradinaj, care depinde de sprijinul sârbilor, dar premierul a dat asigurări că executivul "nu va cădea", calificând totodată gestul sârbilor ca fiind de "neînţeles". Sârbii dispuneau de trei ministere şi un post de vicepremier în guvernul cu opt membri.

Deşi fără avizul favorabil al Pristinei, Djuric a intrat luni în Kosovo pentru a lua parte la o reuniune publică la Mitrovica, în nord. Poliţiştii kosovari l-au reţinut şi l-au condus la comisariatul din Pristina, după ce au fost nevoiţi să-şi facă loc, recurgând inclusiv la gaze lacrimogene, între câteva zeci de locuitori nemulţumiţi din Mitrovica. Djuric a fost expulzat câteva ore mai târziu.

Marţi, situaţia din Mitrovica era calmă, dar directorul spitalului din oraş a anunţat media că în total 32 de persoane au fost rănite - între care opt sunt în stare gravă - în urma intervenţiei din ajun, între acestea aflându-se, cu o coastă ruptă, şi ministrul agriculturii Nenad Rikalo, reprezentant al etnicilor sârbi.

Incidentul a survenit în condiţiile în care Belgradul şi Pristina păreau să fi reluat dialogul vizând normalizarea relaţiilor, considerată de Bruxelles o condiţie pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

Reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini, urma să se deplaseze marţi după-amiaza la Belgrad pentru discuţii cu lideri sârbi în vederea evitării unei blocări a dialogului cu Kosovo.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”