Teodorovici, care a fost partea ta?/Cum ajung banii de la UE în buzunarele baronilor PSD/Azi, miliardul de euro pentru Delta Dunării

Teodorovici, care a fost partea ta?/Cum ajung banii de la UE în buzunarele baronilor PSD/Azi, miliardul de euro pentru Delta Dunării

Un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Banii au fost trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de prietenul său Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. În prezent, Teodorovici monitorizează, în cadrul Curții de Conturi, modul în care au fost împărțiți banii europeni.

Teodorescu și oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD. Compania baronului PSD a obținut fonduri pentru o unitate turistică, dar la adresa pensiunii funcționează o clinică medicală deținută de protejata sa, deputatul PSD Mirela Furtună, care în ultimii ani a agonisit o avere considerabilă.

Deși mecanismul ITI DD era destinat ”cu prioritate” pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo. Spre exemplu, în decolmatarea lacurilor și canalelor au fost investiți mai puțini bani decât în renovarea bisericilor. Fostul ministru Eugen Teodorovici, cel care a creat mecanismul în România, recunoaște că există ”anumite blocaje și chiar abateri de la strategia ITI DD”, iar unele proiecte sunt mult întârziate.

Între timp, DNA a trimis în judecată un caz de corupție: Fiul unui afacerist care l-a împrumutat pe Horia Teodorescu cu o sumă impresionantă e acuzat că s-a folosit de o co-finanțare fictivă de 2,5 milioane de euro, obținută de la un fond de investiții olandez, pentru a lua banii UE. În primă instanță a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare.

O investigație de Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams, Ingrid Gercama și Tristen Taylor.

O variantă a investigației a fost publicată în Süddeutsche Zeitung.

Undă verde de la Comisie: ”Accelerarea este prioritatea zero. Nu se vor pune piedici”

12 iunie 2017. O delegație de rang înalt a Comisiei Europene stă la masa rotundă a Sălii Mihail Kogălniceanu din Tulcea cu reprezentanți ai Guvernului României și ai Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării (ADI ITI DD) – care are rolul de a implementa și monitoriza proiectele din acest mecanism.

Delegația de la Bruxelles se află într-o misiune urgentă de a salva investiția de 1,114 miliarde de euro pentru conservarea Deltei Dunării și scoaterea din sărăcie a locuitorilor de aici.

Din momentul semnării acordului cu UE, fuseseră accesate doar 30 de milioane de euro din miliardul pus la bătaie (3%). ITI Delta Dunării, cea mai mare investiție de acest fel din Uniunea Europeană, era la un pas de eșec.

ITI Delta Dunării trebuia să fie un exemplu de salvare a mediului și de creștere a nivelului de trai. Acest lucru a fost scris în parteneriatul oficial pentru perioada 2014-2020 între România și Comisia Europeană. Comisarul care a negociat acordul a fost Johannes Hahn, actualul comisar pentru Buget.

Conform documentelor furnizate de Comisie, la ora 14:30, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, a dat startul întâlnirii cu reprezentanții europeni.

Domnul K., reprezentantul pentru Politica Regională și Urbană (DG Regio), al cărui nume a fost șters din procesul verbal al ședinței, insistă că procesul trebuie urgentat și anunță că mecanismul va fi mai flexibil. El dă undă verde: „Această accelerare este prioritatea zero a tuturor factorilor implicați. Nu se vor pune obstacole, se dorește ca ADI ITI DD să funcționeze”.

Miza este ca proiectele de peste 1 miliard de euro să fie contractate până la finalul anului 2020. Participanții aplaudă puternic mesajul transmis, ședința se încheie, iar delegații merg la cină. Documentul integral poate fi consultat aici.

Johannes Hahn, comisarul care a negociat acordul cu România, actualul comisar european pentru Buget, a respins toate încercările noastre de a fi intervievat sau citat cu privire la tema investigației.

Baronul discret și compania care aspiră bani publici

Horia Teodorescu, baronul discret de la poarta intrării în Deltă, a avut o ascensiune rapidă în politică, a beneficiat de bani publici, dar și de banii ITI DD, la fel ca soția sa și alți apropiați.

Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Teodorescu a fost ales consilier județean în iunie 2008, iar câteva luni mai târziu a devenit deputat. Din anul 2012, Horia Teodorescu este șeful Consiliului Județean Tulcea. În tot acest timp, societatea sa, SC Condor SRL, pe care a înființat-o imediat după căderea comunismului, la 33 de ani, a derulat zeci de contracte cu bani publici.

Consiliul Județean, condus de Teodorescu de 9 ani, virează periodic bani pentru lucrările primăriilor din județ. Tot periodic, firma lui Teodorescu câștigă licitațiile. Cercul se închide când președintele CJT încasează dividendele firmei la care este acționar unic. Consultă declarația de avere aici .

În perioada 2007-2020, societatea lui Teodorescu a câștigat contracte finanțate din bani publici, de aproximativ 15 milioane de euro, în special de la primăriile din județul pe care îl conducea, conform declarațiilor sale de avere.

Societatea lui Horia Teodorescu, SC Condor SRL, a beneficiat și de fondurile ITI DD, în două moduri:

  • A luat bani europeni pentru amenajarea, în centrul orașului Tulcea, a unei “unități de cazare pentru dezvoltarea turismului”. Valorea totală: 1.129.538 euro (din care 487.474 euro din fonduri UE).
  • A executat lucrări în cadrul proiectelor europene din ITI DD și a încasat cel puțin 2,5 milioane de euro din două contracte semnate cu primăriile Baia și Jijila.

Robert Marian Berbecel, cel pe care Teodorescu l-a pus administrator la societatea sa, a beneficiat și el de bani europeni din ITI DD. Firma sa, SC Infrabild SRL, a obținut peste 400.000 de euro pentru ”achiziție de echipamente pentru dezvoltarea companiei”.

Și Mariana Teodorescu, soția președintelui CJT, a beneficiat de bani europeni din mecanismul ITI DD, prin societatea MIMP SA. Aceasta a cumpărat tot cu peste 400.000 de euro ”echipamente pentru firmă”.

În momentul în care Horia Teodorescu stătea la masă cu reprezentanții Comisiei Europene, în vara lui 2017, pentru a discuta întârzierile din mecanismul ITI Delta Dunării, societatea sa și a soției sale semnaseră deja contractele de finanțare cu bani europeni.

Horia Teodorescu, Mariana Teodorescu și Robert Berbecel nu au răspuns solicitărilor noastre de a ne oferi un punct de vedere.

Unitatea turistică și clinica protejatei

În anul 2017, SC Condor SRL a obținut o finanțare europeană de 487.474 euro pentru amenajarea unei unități turistice de 390 mp, în municipiul Tulcea, pe Str. Progresului, nr. 24.

La adresa respectivă există un bloc de 8 etaje construit cu aproape un deceniu înaintea obținerii finanțării europene prin ITI DD. Proprietarul blocului este tot societatea Condor SRL.

Blocul deținut de Condor SRL (sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte)

Primăria Tulcea ne-a transmis că autorizația de construire a imobilului lipsește din arhivele instituției, cu mențiunea că ”dosarul a fost sigilat de procurorii DNA”, în anul 2017. De precizat este că DNA ia foarte rar documente originale și, în orice caz, în locul lor este lăsată o copie, susțin sursele judiciare consultate de Info Sud-Est.

Facsimil din răspunsul transmis de Primăria Tulcea referitor la autorizația de construire a imobilului din strada Progresului, nr. 24

Clădirea de 8 etaje din fier beton și ciment a fost ridicată în coasta unui monument istoric extrem de valoros, lăsat în paragină: Casa Lichiardopol, acolo unde, la 1878, a fost semnat acordul prin care Dobrogea a ieșit, după 500 de ani, de sub administrația Imperiului Otoman, și a devenit pământ românesc. Într-unul dintre avizele Ministerului Culturii, favorabil construirii, se menționează totuși că ”arhitectura blocului este agresivă față de clădirile monument din jur”.

Casa Lichiardopol și blocul deținut de Condor SRL (sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte)

Pensiunea ar fi trebuit să fie finalizată până la 31 decembrie 2020, însă, la adresa respectivă, în luna ianuarie 2021, în bloc nu exista nimic care să sugereze că acolo ar fi fost amenajată vreo unitate turistică. În schimb, la parterul imobilului era amenajată clinica ”Lucas Medical Center”, care funcționează din primăvara 2020 și care aparține 100% deputatului Mirela Furtună, o apropiată și protejată a lui Horia Teodorescu. Centrul medical privat este foarte modern și complex și poate trata pacienți (care pot beneficia de internare de zi) în secții de cardiologie, obstretică-ginecologie, ORL, citologie, medicină-internă, pediatrie, ortopedie și pneumologie.

Clinica Lucas Medical Center, la parterul blocului deținut de Condor SRL (sursa foto: Info Sud-Est/ Cristian Andrei Leonte)

În 2009, Mirela Furtună a ajuns consilierul lui Horia Teodorescu, când acesta era parlamentar, și a avut de asemenea o ascensiune rapidă, urmându-și mentorul îndeaproape. Furtună a devenit parlamentar în 2016 și a strâns o avere impresionantă comparativ cu veniturile declarate. În afară de salariul de deputat, Mirela Furtună, care nu este căsătorită, mai încasează o alocație de stat, iar în 2020 este pentru prima dată când aceasta menționează în declarația de avere numele de familie al copilului său: Teodorescu.

Mirela Furtună, deputat PSD și fost expert comunicare ADI ITI Delta Dunării (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

În perioada 2014-2016, Furtună a fost expert de comunicare în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a ITI DD, care are un rol extrem de important în implementarea miliardului de euro venit de la UE. Horia Teodorescu și Mirela Furtună nu au răspuns solicitărilor noastre de a ne oferi un punct de vedere.

Oameni în funcții cheie

Horia Teodorescu, prin funcția sa de președinte al Consiliului Județean, este persoana care coordonează de facto fondurile ITI DD. Teodorescu a fost și membru supleant în Comitetul European al Regiunilor (începând cu anul 2015), for care sfătuiește UE în privința politicilor economice și se implică oficial în procesul legislativ, asigurându-se că punctele de vedere ale autorităților locale sunt respectate.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Tulcea condus de Teodorescu face parte din comitetul consultativ al ADI ITI DD. Acest comitet consultativ analizează și dezbate proiectele cu impact major în zona ITI, monitorizează implementarea mecanismului și stabilește agenda întâlnirilor cu Comisia UE. Ca un amănunt, birourile Consiliului Județean Tulcea și ADI ITI se află în aceeași clădire.

Actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), confirmă că în contextul acestui sistem confuz al ITI DD, unde banii vin prin 3 ministere și 8 linii de finanțare, ”practic, șeful județului devine șeful de facto al ITI DD”.

Dar Horia Teodorescu nu este singur în coordonarea banilor ITI DD. În jurul său a fost țesută o întreagă rețea de persoane influente, unii dintre ei având roluri-cheie în gestionarea banilor veniți de la Bruxelles.

Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene (Foto: Inquam Photos/ George Călin)

Eugen Teodorovici – Fostul ministru al Fondurilor Europene din perioada 2012-2015, în cabinetul Victor Ponta, este cel care a fabricat mecanismul ITI Delta Dunării pentru România și a folosit frecvent acest proiect în campania electorală pentru parlamentare. Este un apropiat al lui Horia Teodorescu, care l-a ajutat să devină senator în 2016, punându-l în capul listei PSD Tulcea, filială pe care Teodorescu o conduce din 2010. La fel a făcut Teodorescu și la alegerile din 2020, doar că după scorurile-surpriză obținute de formațiunea de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor, Teodorovici nu a reușit să devină senator. Astfel că fostul ministru al Fondurilor Europene s-a întors în funcția pe care o deținea la Curtea de Conturi, de supervizare a fondurilor europene, post pe care l-a înghețat în 2012, atunci când a fost cooptat în Guvern. Practic, Eugen Teodorovici va trebui să verifice inclusiv modul în care prietenii săi din Tulcea au implementat mecanismul ITI DD și au cheltuit fondurile europene, fapt confirmat de fostul ministru: ”În calitatea mea de director în cadrul Autorității de Audit, din cadrul Curții de Conturi a României, am printre atribuții și auditarea Instrumentului ITI Delta Dunării și a cheltuielior efectuate în cadrul acestuia”. Totodată, Teodorovici consideră că relația sa cu președintele CJT este ”pur instituțională și de sprijin”: ”Relația mea cu domnul Teodorescu Horia este una pur instituțională și de sprijin, așa cum este cu cei care fac parte din administrația locală a județului Tulcea și care doresc creșterea calității vieții locuitorilor acestui județ”.

Mirela Matichescu, fost administrator al județului Constanța și reprezentant în Consiliul Director al ADI ITI Delta Dunării, alături de Eugen Teodorovici

Mirela Matichescu – Fost administrator al județului Constanța și o apropiată a fostei conduceri Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, a fost printre cei cinci care au făcut parte din Consiliul Director al asociației ADI ITI DD. Matichescu este o apropiată a fostului ministru Teodorovici, care i-a sărit în ajutor când businessul îi era amenințat. În vara anului 2020, Mirela Matichescu s-a numărat printre afaceriștii care dețineau beach-baruri construite pe plajele de pe litoral și pe care Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) a început să le demoleze, spunând că sunt ilegale. În calitate de parlamentar, Eugen Teodorovici a strecurat un amendament despre beach-baruri într-o ordonanță care se referea la salariile polițiștilor. Eugen Teodorovici este asociat cu George Răzvan Micu, administrator într-o firmă a Mirelei Matichescu. Aceasta a declarat că responsabilitățile pe care le-a avut în cadrul Comitetului au fost în concordanță cu rolul consultativ al acestuia în cadrul ADI ITI DD: ”Acela de a asigura un cadru partenerial extins în dezbaterea problematicii specifice ITI, din zona Deltei Dunării”. Despre relația cu Eugen Teodorovici a spus că este una de ”colegialitate”, iar relația cu Horia Teodorescu a catalogat-o drept ”strict instituțională”.

Sirma Caraman, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Sirma Caraman – A fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării (2014-2019), cel mai important bazin de finanțare pentru consiliile județene și primării. În timpul implementării ITI DD, Sirma Caraman era omul de legătură al lui Horia Teodorescu în acest minister. Puterea și influența de care se bucura Sirma Caraman s-au reflectat cel mai bine atunci când fostul ministru Sevil Shaiddeh a fost audiată în Dosarul Belina și a fost nevoită să își delege atribuțiile. Shaiddeh, mâna dreaptă a fostului șef PSD Liviu Dragnea, a lăsat Ministerul Dezvoltării în mâinile Sirmei Caraman. Caraman a fost demisă de fostul premier Ludovic Orban, în 2019. Sirma Caraman a lucrat în Consiliul Județean Tulcea încă din 1977, cu excepția perioadei 1990-1992, atunci când a gestionat finanțele din Prefectura Tulcea. Fiul Sirmei Caraman, Cristian George Caraman, a beneficiat de banii europeni din ITI DD, prin societatea din care și Sirma Caraman a făcut parte până în 2016: Cristian-Impex SRL. Firma lui Caraman a primit, în 2018, aproape 350.000 de euro pentru echipamente de construcții, deși societatea activează în domeniul panificației. În același an, firma lui Caraman construia un bloc de 12 etaje pe malul mării în Constanța. De asemenea, nora Sirmei Caraman, Mirela Caraman, a lucrat în ADI ITI DD, ca expert pentru obținerea finanțării UE în cadrul Programului Operațional Regional. Sirma Caraman, Cristian George Caraman și Mirela Caraman nu au răspuns solicitărilor noastre de a ne oferi un punct de vedere.

Citește integral pe G4Media.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...