Teoriile conspirației folosite de Rusia și China în criza coronavirusului

Teoriile conspirației folosite de Rusia și China în criza coronavirusului

Spațiul virtual abundă de dezinformări și teorii ale conspirației despre noul coronavirus. Scenariile cu cea mai mare priză la public sunt de obicei lansate din Rusia și China, arată specialiștii în dezinformare, pentru a crea haos și a destabiliza democrațiile occidentale, scrie luca Niculescu pe site-ul  Europa Liberă .

Dacă ar exista o poveste care să însumeze cele mai răspândite dezinformări despre pandemia de Covid-19, lansate din Rusia și China, atunci aceasta ar suna astfel: coronavirusul ar fi o armă biologică creată de mâna omului, inventată de Vest (SUA, NATO, elitele mondiale, etc), care are ca scop introducerea tiraniei mondiale sau a „hegemoniei SUA”, iar pandemia ar fi falsă.

Aici, arată experții East Stratcom Task Force, o unitate a Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene, care combate dezinformarea propagată de Rusia, logica conspirațiilor se rupe: deși toată criza ar fi o farsă, ea ar urma să aibă efecte devastatoare asupra unor simboluri ale autorității occidentale – NATO, UE, Schengen se vor prăbuși.

Teoriile conspirației cel mai des folosite, cu variații pe aceeași temă, sunt că virusul ar fi o armă biologică a Occidentului și că pandemia de Covid-19 este falsă, arată  o analiză a EuVsDisinfo , site-ul unității anti-dezinformare a UE.

 
Prima dezinformare despre coronavirus a apărut în urmă cu mai mult de două luni, la scurt timp după relatările presei din China, despre focarul din Wuhan. Își are originea în canale de comunicare oficiale ale Rusiei și este vorba despre teoria că virusul ar fi produs de oameni, ca armă biologică.

Experții de la compania cehească Semantic Visions, care se ocupă cu analiza de date,  arată într-un raport  că au identificat prima sursă a acestei teorii a conspirației: pe 20 ianuarie, site-ul televiziunii de stat Zvezda, controlată de Ministerul Apărării din Rusia, care  a publicat un articol  în care „acuză SUA că a produs Covid-19 ca armă biologică”.

Experții unității anti-dezinformare a UE consideră că prima sursă a acestei teorii a apărut două zile mai târziu, pe 22 ianuarie, pe Sputnik, trustul de presă finanțat de Kremlin, unde se sugerează că virusul ar proveni dintr-un laborator biologic al NATO sau al SUAUn program de radio al Sputnik Belarus  citează un „expert” rus de la Academia de Științe Sociale din Beijing, care susține că nu ar fi o coincidență că acest virus a apărut în preajma Forumului Economic de la Davos și că de fapt totul ar fi o conspirație care ar avea scopuri economice și politice.

Experții de la Semantic Visions au observat că, la scurt timp după ce canalele rusești de dezinformare au lansat aceste teorii, în ianuarie, dezinformarea a fost preluată în SUA, dar în sens invers: un laborator din China, nu din SUA, ar fi autorul virusului. Este pomenită o singură publicație, Washington Times, calificată de experții citați ca promotor al narativelor dreptei conservatoare extreme americane (alt-right) și care este cunoscută că promovează uneori teorii ale conspirației, care  a scris că  „virusul a fost scăpat în mod accidental dintr-un laborator de arme bilogice top-secret al guvernului din China, de la Wuhan”.

La rândul lor,  canalele de propagandă din China  au preluat teoria conspirației lansată pe canalele din Rusia și au întors-o în favoarea statului chinez: virusul ar fi fost creat de guvernul SUA, ca armă biologică împotriva Chinei.

„Povestea a devenit un instrument important, folosit pentru a distrage atenția publicului de la acuzațiile privind proasta gestionare a crizei inițiale de către guvernul chinez. Faptul că propaganda chineză a amplificat narativul creat de ecosistemele de dezinformare rusești indică cel puțin o convergență a intereselor Rusiei și Chinei în sistemul de informații”, scriu experții de la Semantic Visions, în raportul lor.

Rusia caută să îi facă pe oameni confuzi, să le submineze încrederea în guvernele lor și astfel să impună haosul asupra democrațiilor occidentale.
Raport Semantic Visions

Canalele de dezinformare rusești nu doar că au lansat propriile teorii ale conspirației, pe tema coronavirusului, dar le-au și amplificat pe cele care au provenit din alte părți, mai arată raportul Semantic Visions. „O asemenea abordare duală de răspândire a dezinformării corespunde cu strategia Rusiei de a purta războiul informațional. Prin crearea unui cocktail Molotov de dezinformare, prin amestecarea mai multor mesaje contradictorii, Rusia caută să îi facă pe oameni confuzi, să le submineze încrederea în guvernele lor și astfel să impună haosul asupra democrațiilor occidentale”, consideră experții de la Semantic Visions.

Pornind de la această teorie a conspirației inițială, arată experții de la EUvsDisinfo, s-au propagat variații pe aceeași temă:

 
 Îndreptarul conspirațiilor despre coronavirus

O altă direcție majoră a dezinformărilor legate de coronavirus și propagate de canale de dezinformare ale Rusiei este aceea că virusul nu ar fi periculos și că pandemia ar fi de fapt o farsă. Experții de la EUvsDisinfo au mai multe exemple:

  • pandemia este un exemplu de „ experiment global de spălare pe creier ” (portalul de limbă engleză Strategic Culture).​
  • coronavirusul este fals , nu este un virus mortal, totul fiind de fapt o mișcare politică de a distruge economia și de a instala hegemonia de stat a SUA (teorii avansate de portalul rusesc News Front).

Deși totul ar fi o farsă cu scop politic pusă la cale de actori statali, conform teoriilor conspirației, alte dezinformări venite tot pe canale ale Rusiei promovează efectele apocaliptice ale pandemiei asupra civilizației occidentale și instituțiilor sale, arată EUvsDisinfo:

  • zona Schengen ar fi în colaps , nu mai există mișcare liberă peste granițe, deci este „colapsul ideii europene și tranziția la o cultură și valori diferite” (idee promovată pe televiziunea Rossia 24).​
  • NATO și UE se vor dizolva , pentru că noul coronavirus ar fi ceea ce a fost Cernobîl pentru Uniunea Sovietică (portaluri rusești precum Rubaltic sau Riafan).​
  • măsurile mai laxe luate de Suedia  împotriva coronavirusului ar fi o dovadă că „virusul este fals” sau „safe”, lucru care este contrazis chiar de restricțiile luate de Suedia în contextul pandemiei (portalul rusesc Pandemya).

EUvsDisinfo a creat și un îndreptar al dezinformărilor promovate de Rusia și detectate în spațiul virtual, despre coronavirus, după data apariției (traducere se află mai jos):

Graficul pe zile al dezinformărilor despre coronavirus, lansate de canale rusești
Graficul pe zile al dezinformărilor despre coronavirus, lansate de canale rusești
  • 22 ianuarie: „un nou coronavirus chinezesc a fost elaborat în laboratoarele NATO”:
  • 23 ianuarie: „noul coronavirus este o armă biologică americană”.
  • 24 ianuarie: „coronavirusul a fost prezis de Nostradamus”.
  • 26 ianuarie: „au murit 112.000 oameni în China, de la coronavirus”.
  • 27 ianuarie: „coronavirusul este o înscenare americană”.
  • 28 ianuarie: „coronavirusul este o unealtă occidentală pentru a ataca economia chineză” și „coronavirusul a fost furat din Canada de spioni chinezi”.
  • 29 ianuarie: „coronavirusul este parte a unui război al SUA împotriva Rusiei și Chinei”.
  • 30 ianuarie: „coronavirusul este făcut de om și modelat pentru ADN-ul chinezilor” și „Baba Vanga a prezis coronavirusul”.
  • 31 ianuarie: „apariția coronavirusului nu este accidentală și are scopuri economice”.
  • 1 februarie: „coronavirusul este o provocare a SUA împotriva Chinei”.
  • 3 februarie: „coronavirusul provine dintr-un laborator din Wuhan, sponsorizat de Soros” și „Bill Gates sponsorizează coronavirusul”.
  • 6 februarie: „media răspândește panică despre coronavirus pentru a distrage atenția de la Brexit”.
  • 9 februarie: „coronavirusul este o unealtă pentru a slăbi economia Chinei”.
  • 10 februarie: „coronavirusul a fost creat de același laborator britanic care a otrăvit și familia Skripal”.
  • 18 februarie: „opoziția din Belarus planifică să infecteze cu coronavirus milioane de oameni, pentru a devia alegerile prezidențiale”.
  • 23 februarie: „Rusia este acuzată în mod fals că duce o campanie de dezinformare despre coronavirus”.
  • 27 februarie: „Trump a da ordin către 250 de soldați americani să răspândească coronavirus, cu două luni înainte de erupția din Wuhan” și „filmul Contagion este dovada perfectă că noul coronavirus este american”.
  • 28 februarie: „NATO răspândește coronavirusul în UE”.
  • 2 martie: „Turcia ascunde adevărul despre coronavirus”.
  • 3 martie: „Amsterdam folosește coronavirus pentru a comite fraude împotriva Rusiei, în procesul privind doborârea zborului MH17”.
  • 4 martie: „epidemia de coronavirus este o minciună”.
  • 5 martie: „coronavirusul este un război biologic împotriva Chinei și Iranului”.
  • 10 martie: „liberalismul a facilitat răspândirea coronavirusului”.
  • 13 martie: „nu există nicio dovadă a pandemiei de coronavirus”.
  • 15 martie: coronavirusul ar fi putut fi lansat din Letonia” și „coronavirusl a ajuns pe Pământ din spațiu”.
  • 16 martie: „Covid-19 este o armă biologică menită să facă infertilă populația planetei”.
  • 20 martie: „coronavirusul va provoca disoluția NATO și a UE”.
  • 21 martie: „Covid-19 este fals, este o mișcare politică pentru a instaura hegemonia”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...