Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor se prelungeşte cu o săptămână

Termenul de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor se prelungeşte cu o săptămână

Perioada de înscriere a firmelor din HoReCa în schema de ajutor care acordă o compensare de 20% din diferenţa dintre cifrele de afaceri din 2019 şi din 2020 va fi prelungită cu o săptămână, până la 26 iulie 2021, a anunţat luni Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), într-un comunicat.

Perioada de aplicare a fost deschisă în data de 29 iunie 2021 şi urma să se închidă marţi, 20 iulie, cu posibilitate de prelungire, conform procedurii, însă ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a emis luni un ordin care extinde această perioadă, pentru a permite cât mai multor firme cu cifre de afaceri certificate pe codurile CAEN eligibile să acceseze schema, se menţionează în comunicatul MEAT.

Ministerul Economiei a estimat numărul potenţialilor beneficiari ai schemei de compensare la 30.000, iar până luni, cu o zi înainte de expirarea termenului iniţial de depunere a a dosarelor online, au aplicat 8.000 de firme, potrivit comunicatului.

Valoarea totală a cererilor de ajutor însuma, luni după-amiaza, aproximativ 2,5 miliarde de lei, se precizează în comunicat.

Schema de sprijin pentru HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de un miliard de lei.

Plăţile pe această schemă de ajutor de stat sunt pro-rata, subliniază Ministerul Economiei.

Plata ajutorului nu depinde de ordinea înscrierii în platforma STS dedicată schemei, iar dacă bugetul total este depăşit de suma totală solicitată de beneficiari, cota bugetată de 2,5 miliarde de lei va fi împărţită proporţional tuturor firmelor acceptate.

Pe parcursul perioadei iniţale de înscriere, o parte dintre firmele care au încercat să aplice au întâmpinat greutăţi în identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferenţa de cifră de afaceri pentru CAEN-uri.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a realizat o procedură prin care s-au putut verifica experţii contabili sau auditorii, însă aplicaţia a detectat că sunt lipsuri în bazele de date furnizate de asociaţiile profesionale - Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), astfel devenind necesară interogarea bazelor de date în afara platformei electronice de înscriere.

"În acest sens, toate cererile de adăugare în baza de date au fost centralizate de operatorii call-center şi au fost verificate de către partenerii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu CECCAR şi ASPAAS - CAFR, pentru a ne asigura ca cei care nu se regăsesc în platformă sunt autorizaţi, fapt ce a îngreunat aplicaţiile. Am ţinut cont de solicitările de a prelungire a perioadei de înscrieri venite din partea mediului de afaceri şi pentru a veni în sprijinul unui număr cât mai mare de întreprinderi", se menţionează în comunicatul MEAT.

Cererile de adăugare a experţilor contabili/auditorilor financiari în aplicaţia informatică pot fi preluate în call center până joi, 22 iulie, ora 17:00, pentru a avea timpul necesar procesării datelor până la închiderea aplicaţiei electronice de înscriere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...