Teza de doctorat a lui Stephen Hawking, disponibilă integral online pentru prima dată

Teza de doctorat a lui Stephen Hawking, disponibilă integral online pentru prima dată

Teza de doctorat a lui Stephen Hawking, scrisă în 1996, pe când omul de știință era un student doctorand de 24 de ani la Universitatea Cambridge, poate fi de acum consultată și descărcată la liber, de pe site-ul universității, informează luni The Guardian.

Stephen Hawking speră ca accesul liber la această lucrare să-i inspire pe alții nu doar să gândească și să învețe, ci și să împărtășească rezultatele cercetărilor. ''Prin accesul liber la teza mea de doctorat sper să-i inspir pe oamenii din lumea întreagă să privească mai mult către stele, decât spre picioare, să mediteze la locul nostru în Univers și să încerce să înțeleagă cosmosul'', a spus fizicianul.

''Oricine, în orice colț al lumii, trebuie să aibă acces liber, nestânjenit, nu doar la cercetarea mea, dar și la cercetările tuturor minților strălucite și iscoditoare din spectrul cunoașterii umane'', a explicat omul de știință.

Universitatea Cambridge, care consideră teza ca fiind ''percutantă și având valoare istorică'', afirmă că lucrarea este deja cea mai solicitată pentru descărcare pe platforma sa digitală, Apollo. ''În ultimele luni, universitatea a primit sute de cereri de la cititorii care doreau să descarce textul integral al tezei profesorului Hawking''.

Intitulată ''Properties of Expanding Universes'', lucrarea se referă la consecințele expansiunii Universului, iar una dintre concluzii este că galaxiile nu pot lua naștere din creșterea unor perturbații inițial mici.

Teza a fost făcută disponibilă tuturor pentru a marca Open Access Week 2017, un eveniment care dorește să atragă atenția asupra importanței comunicării și liberului acces la informații științifice. Hawking spune: ''Fiecare generație se sprijină pe umerii predecesorilor săi, așa cum și eu, ca tânăr doctorand la Cambridge, am fost inspirat de lucrările lui Isaac Newton, James Clerk Maxwell și Albert Einstein. Este minunat când aud că mulți oameni s-au arătat interesați de teza mea. Sper că nu vor fi dezamăgiți după ce o vor descărca.''

Teza fizicianului, cu o dedicație bătută la mașina de scris către profesorul coordonator și o dedicație scrisă de mână ''această teză reprezintă munca mea originală — SW Hawking'', a reprezentat punctul de debut pentru cariera unuia dintre cei mai faimoși oameni de știință din lume. Stephen Hawking a rămas un reper important în lumea științifică chiar și după ce o boală neuronală vegetativă, diagnosticată la scurt timp după cea de-a 21 aniversare, l-a țintuit într-un scaun cu rotile și l-a făcut dependent de un sistem vocal computerizat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria