The Insider: Șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov are legături cu serviciile secrete ruse

The Insider: Șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov are legături cu serviciile secrete ruse

Șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, care a fost expulzat recent de la Chișinău, are o relație indirectă cu jurnalismul, dar una directă cu serviciile secrete rusești, fiind implicat în acțiuni de propagandă și dezinformare în interesul Directoratului principal de spionaj, potrivit The Insider.

Potrivit The Insider, Vitali Denisov era ofițer sub acoperire al GRU. FOTO: Theins.ru

Potrivit jurnaliștilor The Insider , Vitali Denisov în vârstă de 56 de ani s-a născut în regiunea Transcarpatia din Ucraina şi a absolvit Școala superioară militar-politică din Lvov care pregătea instructori politici și jurnaliști militari. Instituția a fost redenumită ulterior în Academia Forțelor Terestre Ucrainene și a fost atacată în vara acestui an de armata rusă, fiind distrusă una dintre clădiri.

„Îmi amintesc, în special, antrenamentul obositor despre cum să acoperim invazia noastră din Afganistan. Ne-au învățat să scriem în așa fel încât să nu vorbim despre pierderile noastre umane și pierderile de echipamente și au spus constant că americanii doreau să-și plaseze rachetele în Afganistan, apoi s-a numit acordarea de asistență internațională poporului afgan prietenos. Desigur, ei au predat elementele de bază ale conspirației și ale colectării de informații militare”, a declarat fostul cadet Serghei Petrenko pentru The Insider.

În 1988, Vitali Denisov a primit un certificat semnat de directorul adjunct al școlii, dar patru ani mai târziu a refuzat să depună jurământul în Ucraina și împreună cu alte persoane care au acționat la fel s-a mutat la Moscova, unde a locuit într-un cămin al ofițerilor nu departe de sediul Directoratului principal de spionaj (GRU). Între timp, o perioadă a fost angajat al ziarului ,,Krasnaia Zvezda” din cadrul Ministerului Apărării, iar mentorul său a fost un veteran al jurnalismului militar sovietic, Ghenadi Mironovici.

În timpul activității sale de la acest ziar, Denisov a scris în mare parte articole despre activitatea Forțelor Aeropurtate Ruse. Pe parcurs, corespondentul militar și-a publicat materialele și în alte surse media, între care ,,Monitorul Parlamentar”, agenția de știri militare ,,Interfax”, dar și ,,Tribuna” în străinătate. Dar ultima publicație, potrivit jurnaliștilor ,,Tribuna”, a fost un „acoperiș” pentru mulți angajați GRU care spionau cu legitimații jurnalistice peste hotare.

Ulterior, urmele lui Denisov au dispărut. Se știe doar că în 2005 s-a mutat de la Comitetul de Investigații la Centrul Special de Servicii al unității militare 72, unul care colectează și analizează informații de la stațiile GRU străine și se ocupă, de asemenea, de falsuri de informații. Totodată, supraveghează organizații de pe front care sunt finanțate din subvenții guvernamentale și care vizează publicul vorbitor de limbă rusă. Iar în iulie 2020, presa occidentală a scris că ofițerii Centrului distribuiau știri false despre COVID-19 publicului vorbitor de limba engleză.

Șeful filialelor Sputnik din mai multe țări

În 2016, ofițerul Denisov a primit gradul de colonel al Forțelor Aeropurtate, iar trei ani mai târziu a fost numit redactor-șef al Sputnik din Osetia de Sud, stârnind acolo un scandal mare, atunci când a afirmat că cineva a încercat să-l otrăvească cu gaz menajer, ba chiar a postat o fotografie cu furtunuri metalice deteriorate. În cele din urmă, o anchetă cu participarea KGB-ului din Osetia de Sud a arătat că furtunul era vechi și uzat.

De la Tskhinvali din Osetia de Sud, Denisov s-a mutat la Baku unde a preluat conducerea Sputnik, dar și acolo a fost implicat într-un scandal: angajații au demisionat în semn de protest față de metodele conducerii acestuia. Mai mult, în mass-media azeră, Denisov a primit acest calificativ: de nimic mai puțin decât un ofițer al informațiilor militare ruse.

Anul trecut, Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a colecta informații și a promova agenda pro-Kremlin, dar după invadarea trupelor ruse în Ucraina, site-urile și emisiunile Sputnik au fost blocate.

Jurnaliștii publicației menționează că nu au putut obține punctul de vedere al colonelului Denisov.

Expulzat pentru amestec în treburile interne ale R. Moldova

În data de 13 septembrie, șeful Sputnik Moldova a fost expulzat din Republica Moldova după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării.

Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat rapid, calificând acțiunea Chișinăului drept o încălcare a principiilor democrației.

,,Nu este o acțiune unică, ci o verigă din lanțul atitudinii inadecvate actualelor autorități moldovenești față de principiile democrației. Ei, pur și simplu, nu înțeleg ce înseamnă asta, libertatea de exprimare, drepturile și libertățile jurnaliștilor. Da, ei au învățat să scrie și să vorbească despre aceste principii, dar nu pot să opereze cu ele. Vreau să vă amintesc despre închidere posturilor rusești, reținerea sau interdicția de intrare aplicată pentru politologi, observatori, experți, care tot au legături cu mass-media. Aceste acțiuni reprezintă o epurare a spațiului informațional”, a afirmat Maria Zaharova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?