Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Theresa May va susține pe 17 ianuarie un discurs despre strategia privind Brexitul

Premierul britanic, Theresa May, va susține pe 17 ianuarie un discurs în care va detalia strategia pe care o va urmări în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat joi biroul ei de presă, citat de agențiile DPA și AFP.

Șefa executivului de la Londra este criticată pentru că nu oferă detalii despre planul ei privind Brexitul, singura informație concretă până în prezent fiind că va activa până la sfârșitul lunii martie articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează procesul formal de separare a unei țări de blocul comunitar și stabilește în principiu o perioadă de doi ani pentru negocierea condițiilor acestei separări.

Discursul ei va surveni în timp ce se așteaptă verdictul definitiv al Curții Supreme, care va stabili dacă guvernul de la Londra trebuie să ceară acordul parlamentului înainte de a activa acel articol.

Theresa May a acordat duminică un interviu care a fost interpretat de unii ziariști drept o opțiune pentru un 'hard' Brexit. În replică, ea a respins apoi abordarea ieșirii din UE în termeni de 'hard' Brexit sau 'soft' Brexit (Brexit 'dur' sau Brexit 'ușor), menționând că dorește să obțină cel mai bun aranjament posibil pentru Marea Britanie.

Așa-numitul 'soft Brexit' ar presupune o continuare sub o anumită formă a apartenenței la UE, în timp ce un 'hard Brexit' este văzut drept o decizie deliberată de a respinge comerțul cu Europa.

Subiectele centrale în negocierile care vor începe pentru stabilirea condițiilor ieșirii Marii Britanii din UE sunt accesul companiilor britanice pe piața unică europeană și libertatea de circulație a forței de muncă în Marea Britanie pentru cetățenii celorlalte 27 de state membre ale UE.

Premierul Theresa May și-a stabilit ca obiectiv limitarea substanțială a imigrației, inclusiv printr-o posibilă eliminare a libertății de circulație a forței de muncă, dar dorește ca societățile britanice să beneficieze în continuare de accesul neîngrădit pe piața unică. Însă acest acces este condiționat de unii lideri europeni de menținerea libertății depline a cetățenilor comunitari de a lucra în Marea Britanie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 BREAKING A apărut a patra femeie, o tânără care susține că a fost violată de Gheorghe Dincă / DIICOT spune că nu…

4 Semnele de întrebare în comportamentul INML în cazul testului ADN asupra rămășițelor găsite în pădurea de lâng…

5 Incident aviatic evitat la Madrid / Un avion de vânătoare F-18 s-a apropiat foarte mult de un avion Tarom

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația