Toader: CCR se raportează la standardele Comisiei de la Veneţia, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată

Toader: CCR se raportează la standardele Comisiei de la Veneţia, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că CCR se raportează, în adoptarea unei decizii, la standardele Comisiei de la Veneţia, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată, el susţinând că actul de justiţie nu se realizează "pe bază de curtoazie", ci pe baza legii.

"Comisia de la Veneţia este un organism consultativ, stabileşte, cuantifică standarde europene, moderne, ridicate, de protecţie a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, indiferent că se manifestă în actul juridic, politic, social, în toate domeniile.(...) Comisia practic este peste tot şi atunci când nu este prezentă, pentru că ne raportăm la standardele cuantificate de către dânşii", a spus Toader, marţi la Senat.

Întrebat dacă nu ar fi fost o chestiune de curtoazie ca CCR să stabilească termene de judecare pentru legile Justiţiei după primirea răspunsului Comisiei de la Veneţia pe aceste legi, Toader a răspuns: "Actul de justiţie nu se realizează pe bază de curtoazie, se realizează în general pe baza legii, a Constituţiei. Judecătorii CCR, când adoptă o decizie, se raportează la standardele Comisiei de la Veneţia, invocă/evocă avizele şi rapoartele date de către Comisie, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată, pentru că într-o problemă matematic identică această comisie a răspuns la o întrebare pusă de colegii din altă parte, Comisia de la Veneţia nu va da un alt răspuns, nu va stabili alt standard decât cel precedent evident dat. Prin urmare, judecătorii se raportează la standardele Comisiei, chiar dacă nu s-a solicitat avizul Comisiei".

Referindu-se la creşterea, în ultima perioadă, a numărului de sesizări către CCR, Toader a spus: "Faptul că un subiect cu drept de sezină se adresează Curţii, nu înseamnă altceva decât dorinţa subiectului care sesizează Curtea de verificarea standardului constituţional de către instanţa constituţională". AGERPRES/(A - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

3 Două femei, una frumoasă, una...

4 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

5 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina