Toader despre Ordonanţa de modificare a Codurilor penale: Analizăm dacă ne putem întoarce la ce a propus anul trecut MJ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, întrebat dacă Ordonanţa privind modificarea Codurilor penal şi de procedură penală va fi adoptată până la sfârşitul anului, că analizează în ce măsură se poate reveni la proiectele de lege adoptate anul trecut de ministerul pe care îl conduce în acord cu deciziile CCR şi totodată cu transpunerea unor directive europene.

"Nu ştim (dacă ordonanţa va fi adoptată până la finele anului - n.r.), pentru că trebuie examinat. Aş aminti că anul trecut, sper să nu greşesc - pe 18 august 2017 - Guvernul adopta un proiect de lege pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost în dezbatere, în transparenţă decizională, l-a adoptat guvernul şi l-am trimis în Parlament, la comisia specială (n.r. - pentru modificarea legilor justiţiei). Acolo, comisia specială, sigur are competenţe constituţionale, şi a adăugat multe alte soluţii, dintre care unele constituţionale - s-a dovedit- altele neconstituţionale. Prin urmare, de la Justiţie a plecat doar proiectul lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi confiscarea extinsă. Mai departe, este competenţa legiuitorului", a declarat Toader.

El a amintit că, tot în noiembrie anul trecut, de la Ministerul Justiţiei a plecat proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR, în acord cu transpunerea Directivei privind transpunerea şi consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

"Proiectul a fost adoptat de Guvern şi trimis la Parlament. Parlamentul are libertatea şi a adăugat şi alte soluţii. În momentul acesta analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiectele de anul trecut, pentru că există jurisprudenţa CCR, încă din 2009, care spune aşa: se justifică urgenţa adoptării unei Ordonanţe de urgenţă în vederea transpunerii unei Directive europene pentru evitarea procedurii de infringement. Ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut de la Ministerul Justiţiei am propus, Guvernul a fost de acord şi a trimis Parlamentului", a explicat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a participat la Conferinţa europeană Impactul Regulamentului UE privind instituirea Parchetului European. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere