Toader: Proiectul de modificare a legilor Justiției prevede majorarea vechimii pentru promovare a procurorilor și judecătorilor

Toader: Proiectul de modificare a legilor Justiției prevede majorarea vechimii pentru promovare a procurorilor și judecătorilor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri că în proiectul de modificare a legilor Justiției se regăsește majorarea vechimii necesare pentru promovarea procurorilor și judecătorilor, precizând că această propunere este de natură să restabilească un echilibru între activitatea prestată și drepturile salariale.

"Prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare — 7 ani de activitate efectivă în funcția de judecător pentru a promova la Tribunal sau la Tribunalul specializat, practic aici sunt două modificări — durata și caracterul efectiv de activitate pe care trebuie să o fi desfășurat judecătorul care vrea să promoveze. Aceeași propunere și în privința procurorilor, să aibă 7 ani de vechime efectivă în funcția de procuror pentru a promova la Parchetul de pe lângă Tribunal sau Parchetul de pe lângă Tribunalul specializat", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției.

Tudorel Toader a adăugat că procurorii care vor dori să promoveze în funcția de procuror la DNA și DIICOT vor trebui să aibă opt ani în funcție.

"Opt ani pentru a promova pentru funcția de procurori la DIICOT și DNA. Opt ani în funcția de procuror, perioadă la care se adaugă și celelalte condiții — de a participa la o comisie , la un interviu, să aibă cel puțin gradul de procuror de tribunal, adică prin promovare să nu dobândească grad, să dobândească doar specializare, grad de tribunal și se duce la DIICOT și se duce procuror la DNA", a explicat ministrul Justiției.

El a mai arătat că pentru a ajunge judecător la ÎCCJ va fi nevoie de o vechime de 18 ani.

"Zece ani efectiv în funcția de judecător pentru a promova ca judecător la Curtea de Apel. 10 ani pentru procuror pentru a promova pentru a promova la Parchetul de pe lângă CAB, adică e simetric condițiilor pentru judecător. 15 ani vechime efectivă în funcția de procuror pentru a promova procuror la PÎCCJ. 18 vechime efectivă în funcția de judecător pentru a promova judecător la ÎCCJ. Aici apare ca și la procurorii de la PÎCCJ, apar celelalte condiții, cu lipsa unei sancțiuni, calificativul foarte bine la ultimele evaluări, dar și cerința de a fi fost judecător, cel puțin în ultimii trei ani, la Curtea de Apel", a precizat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a explicat că propunerile sunt de natură să restabilească o normalitate, un echilibru între activitatea prestată și drepturile salariale.

"Asigură un parcurs în cariera de magistrat fără a fi sărite anumite trepte, anumite etape. Aici este o propunere care, în opinia noastră, în opinia mea este de natură să restabilească un anumit echilibru, o normalitate, un echilibru între activitatea prestată și drepturile salariale , indemnizația promită. (...) Judecătorii și procurorii pot participa la concurs pentru a dobândi un grad profesional superior, dar dacă rămân la judecătorie, parchet de pe lângă judecătorie, parchet de pe lângă tribunal vor fi plătiți pentru activitatea efectivă pe care o desfășoară și nu pentru gradul profesional pe care îl au în sertar pe care l-au dobândit ca urmare a unor concursuri", a spus Tudorel Toader.

În opinia ministrului, nu este în regulă ca un judecător de la o judecătorie care a dat concurs pentru a dobândi gradul de curte de apel să rămână la judecătorie cu cazuistica de acolo și cu salariul aferent judecătorului de la Curtea de Apel.

"În opinia mea, știu că această propunere va stârni controverse, dar în opinia mea cred că nu este tocmai în regulă ca un judecător să fie la judecătorie, să dea concurs pentru a dobândi gradul de tribunal, de curte de apel, să rămână la judecătorie cu volumul, cazuistica de acolo, să aibă salariul aferent judecătorului de la curtea de apel. În țară, vă spun cu siguranță, sunt posturi libere la curțile de apel, sunt judecători specializați la judecătorie cu bani de curte de apel care nu vor să fie detașați(...)", a menționat Toader.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)

Citiți și:

Toader: De ce legile Justiției acum? Fac parte din programul de guvernare și au trecut 13 ani de la adoptarea acestora

Toader: Numirile pentru conducerea Ministerului Public — făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției

Toader: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției

Toader anunță înființarea în cadrul Ministerului Public a unei direcții specializate în anchetarea procurorilor și judecătorilor


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…