Toate elevele răpite vineri în Nigeria de bărbaţi înarmaţi au fost eliberate

Toate elevele răpite vineri în Nigeria de bărbaţi înarmaţi au fost eliberate

Bărbaţi înarmaţi au eliberat toate cele 279 de eleve răpite vinerea trecută dintr-o şcoală din Nigeria, a anunţat marţi prin mesaje pe Twitter Bello Matawalle, guvernatorul statului Zamfara din nord-vestul ţării, citat de Reuters.

Potrivit informaţiilor anterioare, o bandă înarmată a răpit 317 eleve de la Şcoala Guvernamentală de Ştiinţe pentru Fete (GGSS), un liceu din oraşul Jangebe. Însă purtătorul de cuvânt al guvernatorului, Sulaiman Tanau Anka, a declarat pentru Reuters că unele dintre fetele răpite au reuşit să fugă şi să se ascundă în timpul atacului, astfel că numărul fetelor răpite a fost de 279.

"Alhamdulillah! (Slăvit fie Alah! - n. red.) Mi se bucură inima să anunţ eliberarea din captivitate a elevelor răpite de la GGSS Jangebe", a scris guvernatorul Bello Matawalle.

Jurnaliştii Reuters au văzut zeci de tinere care purtau văluri, aşezate într-o sală dintr-o clădire guvernamentală.

"Asta urmează după depăşirea mai multor obstacole din calea eforturilor noastre. Îi îndemn pe toţi nigerienii de bine să se bucure cu noi că fiicele noastre sunt acum în siguranţă", a adăugat Matawalle.

Şcolile din nordul Nigeriei au ajuns ţinte ale unor grupuri înarmate care practică răpiri în masă, pentru a pretinde ulterior răscumpărări. Cei care au început această practică sunt membrii grupului jihadist Boko Haram, urmaţi de o grupare desprinsă din acesta, Statul Islamic din Provincia Africa de Vest, apoi de bande de infractori.

Autorităţile nigeriene au dezminţit de mai multe ori că s-ar plăti răscumpărări, dar preşedintele Muhammadu Buhari a cerut vineri guvernelor statelor "să îşi revizuiască politica de răsplătire a bandiţilor cu bani şi autovehicule", avertizând că astfel de reacţii "pot avea efecte de bumerang dezastruoase".

Raidul din Zafara a fost al doilea din nord-vestul Nigeriei în numai câteva zile. Regiunea este tot mai des vizată de bandiţi. Sâmbăta trecută, răpitorii înarmaţi au eliberat 27 de adolescenţi răpiţi din statul Niger din centrul ţării în 17 februarie.

Cel mai cunoscut incident de acest gen a avut loc în 2014, când Boko Haram a răpit 270 de eleve din oraşul Chibok din nord-est. Aproximativ 100 din ele sunt încă date dispărute. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”