Top 5 Pericole Pe Internet și Cum Să le Eviți?

Top 5 Pericole Pe Internet și Cum Să le Eviți?

Internetul în aceste zi ascunde din ce în ce mai multe pericole și este foarte ușor să cădem într-o capcană fără măcar să știm de existența ei. Pericolele de pe internet pot fi definite ca orice lucru care poate cauza prejudicii unui utilizator de internet. Acest prejudiciu poate veni sub mai multe forme (de exemplu, fizic, emoțional, psihologic, financiar, social și reputațional). În acest articol vă vom prezenta care sunt cele mai mari pericole pe care le puteți întâlni pe internet, dar și cum să le evitați.

Сare sunt pericolele pe internet?

În cele mai multe cazuri aceste pericole din mediul online le se aplică copiilor sau adolescenților, deoarece acestea sunt grupele de risc cele mai vulnerabile pe internet. 

Deși există riscuri, internetul nu trebuie să fie un loc periculos pentru copii. Poate fi o resursă excelentă pentru ajutor la teme, pentru a juca jocuri, pentru a-și exprima creativitatea sau pentru a vizita site-urile de muzică. Fiind conștienți de noile amenințări, părinții ar trebui să înțeleagă toate pericolele utilizării Internetului și apoi să ia măsurile corespunzătoare pentru a evita acele pericole pe care le-ar putea întâmpina copii lor. 

Probabil deja ați văzut site-uri care încep cu www2 și ați avut îndoieli dacă este vorba despre site-ul pe care îl căutați sau nu. Dacă vă întrebați ce este www2, iată răspunsul: „WWW” este o secvență de litere pe care ne simțim destul de confortabil să o vedem în fața unui nume de domeniu, chiar dacă nu suntem exact siguri de ce este acolo. Din când în când, totuși, s-ar putea să fi observat câteva numere care se strecoară până la capăt – WWW1, WWW2, poate chiar WWW3. www2 înseamnă doar că site-ul pe care îl navigați utilizează o tehnică de echilibrare a traficului. Sunteți încă pe același site, dar traficul este direcționat către un anumit server, deoarece celelalte sunt ocupate. La întrebarea dacă is www2 safe vă putem răspunde că un site care este numerotat www este sigur și îl puteți utiliza fără nicio problemă. O cercetare a celor de la VeePN ne arată cum putem să reducem riscurile navigării pe internet. Utilizarea unui VPN poate fi o soluție foarte bună pentru a ne proteja datele personale. Pentru mai multe astfel de sfaturi puteți intra pe blogul lor.

Top 5 pericole de pe Internet

 1. Bullyingul

Ce este bulingul?

Pe internet, bullying-ul ia diferite forme. Hărțuirea cibernetică include trimiterea de mesaje de ură sau chiar amenințări cu moartea, răspândirea de minciuni online, comentarii urâte pe profilurilele de pe rețelele sociale sau crearea unui site web pentru a distruge reputația unei persoane. În acest moment puteți găsi multe campanii de stop bullying în România, care încearcă să le explice oamenilor cum să reacționeze în astfel de situații.

 2. Conținut pentru adulți

După cum știm cu toții, internetul este inundat de conținut pentru adulți. Și acum, chiar și pe site-urile pe care copiii ar dori să le viziteze, cum ar fi rețelele sociale sau site-urile de descărcare video, este promovat conținutul pentru adulți. Unele țări interzic conținutul pentru adulți pentru toți utilizatorii, în timp ce bibliotecile școlare din SUA care primesc fonduri federale sunt obligate să blocheze accesul online la astfel de conținut. 

 3. Furtul de date

Furtul de date are loc atunci când un hacker fură informații de identificare - nume, adrese, date financiare - de la o victimă și vinde informațiile sau le folosește pentru câștig personal. 

 4. Site-uri de social media

În zilele noastre, este practic o sinucidere socială să nu ai o pagină pe Instagram, Facebook, sau Twitter. Dar, în timp ce site-urile de rețele sociale oferă copiilor o mulțime de oportunități și modalități de comunicare, ei s-ar putea să nu realizeze că ceea ce postează astăzi se poate întoarce împotriva lor. 

 5. Prădători cibernetici

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați, unul din șapte copii a primit o solicitare sexuală nedorită.

Cum să te protejezi pe internet?

Iată câteva sfaturi pentru a reduce riscurile majore pe care le găsiți pe internet:

1) Aflați ce fac copiii dumneavoastră online. Supravegheați activitățile copiilor dumneavoastră pe calculator.

2) Nu furnizați niciodată informații personale online, cum ar fi numărul de telefon de acasă, adresa, numele de familie, numele școlii, parolele sau informațiile despre cardul de credit. Copiii tăi nu ar da adresa unui străin la telefon și nici nu ar trebui să o divulge online.

3) Învață-ți copiii să vină la tine dacă ceva îi face vreodată să se simtă inconfortabil, cum ar fi întrebări nepotrivite sau o invitație la o întâlnire cu un necunoscut. Nu răspunde la emailuri jignitoare.

4) Folosiți software de control parental, după caz. Părinții încuie în mod obișnuit substanțele chimice de uz casnic pentru a-și proteja copiii mici, iar internetul poate fi, de asemenea, blocat selectiv. Astăzi există mai multe produse software pentru a ține copiii departe de site-urile pentru adulți.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…