Trei lucruri simple pe care să le schimbi, pentru o mai bună sănătate a inimii

Trei lucruri simple pe care să le schimbi, pentru o mai bună sănătate a inimii

Pentru persoanele ocupate poate fi dificil să ia măsuri pentru sănătatea inimii. De obicei, aceste lucruri sunt lăsate pentru „mai târziu”, dar niciodată nu ajungem să ne ocupăm de ele. Însă puțini știu cât sunt de importante, de fapt și, în egală măsură, sunt lucruri simple pe care să le facem.

Ce poți să faci pentru sănătatea inimii

Sunt câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a avea o inimă sănătoasă. Câțiva pași în plus, să urci pe scări în loc să iei liftul, să dormi bine sau să faci mișcare sunt doar câteva lucruri care par banale, dar care au rolul de a prelungi viața inimii.

Specialiștii de la Harvard Medical School însă adaugă trei lucruri simple, dar importante pentru sănătatea inimii.

Întâlnește-te cu oameni și socializează

Este în regulă dacă SMS-urile, e-mail-urile, rețelele sociale sau apelurile Zoom sunt principalele mijloace de comunicare cu ceilalți. Dar nu este în regulă dacă aceste metode te fac să te simți singur sau izolat. Aceste stări sunt legate de riscuri mai mari de boli de inimă, atac de cord sau accident vascular cerebral, potrivit unei declarații științifice a Asociației Americane a Inimii, publicată în Journal of the American Heart Association.

Pentru a combate singurătatea și izolarea, încearcă să înlocuiești o parte din corespondența electronică cu întâlniri face to face.

Poate că poți găsi loc în programul tău pentru o plimbare rapidă, o ceașcă de cafea sau un scurt prânz cu un prieten sau un coleg.

Faptul de a fi coprezent fizic te poate ajuta să te simți mai implicat cu ceilalți, mai valorizat și mai probabil să ai un sentiment de identitate comună - toate acestea sunt lucruri care pot ajuta la atenuarea singurătății. Acesta este motivul pentru care unii medici încep să se angajeze în „prescrierea socială”, sugerând inclusiv ca oamenii să se implice în activități de voluntariat și alte activități care construiesc relații sociale în persoană”, explică Matthew Lee, sociolog și cercetător asociat la Human Flourishing Program de la Universitatea Harvard..

Un studiu recent publicat în International Journal of Public Health de Lee și o echipă de cercetători conduși de Harvard sugerează că o mai bună conectivitate socială poate reduce riscul de a fi diagnosticat cu depresie sau anxietate. Ambele sunt asociate cu bolile de inimă sau cu înrăutățirea afecțiunilor cardiace existente.

Ia un mic dejun sănătos

În general, micul dejun tipic este ceva rapid și plin de cereale rafinate (nu integrale), carne procesată, grăsimi saturate sau zahăr adăugat. Consumul regulat al acestui tip de alimente poate duce la creșterea caloriilor, a greutății, a glicemiei sau a nivelului de colesterol - și asta nu este bine pentru inimă.

În schimb, poți alege la micul dejun alimente bogate în fibre, un tip de carbohidrați care fie trec prin organism nedigerate (fibre insolubile), fie se dizolvă într-un gel (fibre solubile) care vor căptuși intestinul. Nu numai că fibrele ajută la digestie, dar și rețin, absorb și scad colesterolul rău (LDL) care poate duce la înfundarea arterelor. De asemenea, controlează zahărul din sânge și scade riscul de diabet, care este puternic asociat cu atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale

poate ajuta la combaterea inflamației cronice, care joacă un rol în înfundarea arterelor și în producerea atacurilor de cord.

Fructele, nucile, semințele, cerealele integrale (ovăz, orz, quinoa) și multe alte alimente sunt bogate în fibre.

Meditează

Dacă iei vreodată o pauză din ziua ta aglomerată pentru a defila prin știri pe telefon sau calculator, sunt șanse să găsești și puțin timp pentru a medita, ceea ce este important pentru sănătatea inimii. Cercetările indică faptul că persoanele care meditează au rate mai mici de colesterol ridicat, diabet, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli coronariene, în comparație cu persoanele care nu meditează.

Care este legătura? Meditația declanșează răspunsul de relaxare al organismului, o schimbare fiziologică bine studiată care pare să ajute la scăderea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a ritmului respirator, a consumului de oxigen, a nivelului de adrenalină și a nivelului de cortizol, hormonul stresului.

Vestea bună este că nu este nevoie de mult timp pentru a culege beneficiile sănătoase pentru inimă ale meditației - doar aproximativ 10 până la 20 de minute pe zi.

Încearcă doar să îți calmați creierul câteva minute pe zi. În curând, s-ar putea să îți dați seama că ai devenit mai bun la meditație și mai bun la practicarea altor obiceiuri sănătoase pentru inimă, indiferent cât de ocupat ești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...