Trump a cerut Coreii de Sud să plătească pentru scutul antirachetă american; Seulul refuză

Trump a cerut Coreii de Sud să plătească pentru scutul antirachetă american; Seulul refuză

Coreea de Sud a respins vineri propunerea președintelui SUA, Donald Trump, ca Seulul să achite un miliard de dolari pentru un scut antirachetă american pe care cei doi aliați îl instalează pe teritoriul sud-coreean cu scopul de a contracara amenințările venite dinspre Coreea de Nord, relatează AFP și Reuters.

Primele elemente ale sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) au sosit deja în comitatul Seongju, la 250 km sud de Seul, suscitând indignarea Beijingului, în contextul unor puternice tensiuni în peninsulă.

Responsabili americani au declarat că scutul va deveni operațional "în zilele următoare".

"Am informat Coreea de Sud că ar fi potrivit să plătească. Este un sistem de un miliard de dolari", a declarat Trump agenției Reuters. "Este fenomenal, distruge rachete direct pe cer", a mai spus el.

Washingtonul și Seulul sunt legate printr-un tratat de securitate încă din vremea Războiului Coreii (1950-1953) și peste 28.000 de soldați americani sunt desfășurați în Coreea de Sud.

Seulul a replicat că — potrivit termenilor acordului asupra prezenței americane în această țară — Coreea de Sud pune la dispoziție terenul pentru sistemul THAAD și infrastructurile aferente, în timp ce Washingtonul trebuie să plătească pentru a-l desfășura și a-l face să funcționeze.

"Nu există schimbare în această poziție de bază", a comunicat Ministerul Apărării sud-coreean.

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultimul timp în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului și avertismentele Washingtonului, potrivit cărora opțiunea militară este "pe masă".

SUA tocmai au afirmat totuși că este necesar să se înăsprească sancțiunile cu scopul de a se relua dialogul. Șeful comandamentului american în Pacific, amiralul Harry Harris, a spus că regimul de la Phenian trebuie "readus la rațiune, nu îngenuncheat".

Casa Albă așteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a modera ambițiile nucleare ale aliatului său, dar Beijingul este furios din cauza desfășurării THAAD, care amenință — potrivit lui — echilibrul regional și propriile sale capacități balistice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…