Trupele ruse au început să se retragă din pozițiile lor, pregătindu-se de contraofensiva ucraineană

Trupele ruse au început să se retragă din pozițiile lor, pregătindu-se de contraofensiva ucraineană

O sursă a dezvăluit Novaia Gazeta Europe că grupul de forțe rusești din Ucraina începe să-și părăsească pozițiile actuale. Foarte încet, deocamdată. Dar este posibil să vedem semne ale contraofensivei mult-anunțate a Ucrainei, scrie publicația rusă.

Ucraina ar putea lansa curând contraofensiva în teritoriile ocupate de ruși FOTO Arhivă

Potrivit rapoartelor de pe linia frontului, unitățile ruse se retrag acum din „fortificația nordică” de lângă Avdiivka. Luptele sunt în desfășurare pentru controlul Novoselivka, dar Ucraina nu încearcă să să ia cu asalt satul, doar „își semnalează mai mult prezența”.

„Pozițiile din sud din apropierea satului Vodiane încă rezistă, dar rușii se pot retrage de acolo în următoarele două zile”, spune sursa Novaia Gazeta-Europe.

„Pozițiile Vuhledar sunt abandonate. O zonă gri de zece kilometri se află acum acolo. Forțele ruse se retrag la Volnovakha. Ei încă țin linia în Marinka, dar nu sunt multe trupe. Cât despre Bahmut, armata ucraineană a început încă de aseară să recucerească cartierele centrale capturate anterior de luptătorii Wagner. Ei merg înainte încet, dar constant. Se pare că rușii se pregătesc să se retragă din zonele de la nord și la sud de Bahmut.”

Forțele ucrainene au redistribuit trupe noi de asalt pe axa Donețk

„Forțele ucrainene au redistribuit trupe noi de asalt pe axa Donețk, care au efectuat mai întâi atacuri cu succes în apropiere de Vodiane pentru a împinge forțele ruse cu 2-3 km și apoi i-au eliminat pe ruși din pozițiile lor la nord-est de Avdiivka, lovind la baza fortificației rusești din Novoselivka”, descrie evenimentele canalul Telegram Volîa.

Potrivit rapoartelor venite din ambele părți, trupele rusești s-au retras în Novoselivka, acest sat poate fi pierdut dacă Ucraina continuă să înainteze. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o încercuire sau la o retragere rapidă a forțelor rusești de pe pozițiile lor din apropierea Krasnohorivka. Acestea sunt exact pozițiile pe care bloggerii militari ruși le-au lăudat ca fiind esențiale, asigurându-și publicul în toamnă că sunt esențiale pentru ca rușii să încercuiască Avdiivka. Aceste așezări au fost implicate în lupte crâncene încă de la începutul războiului. Acum, toate succesele locale ale Rusiei riscă să ducă la o retragere de pe pozițiile care au fost udate cu generozitate cu sânge,” scrie Novaia Gazeta Europa.

Potrivit lui Volîa, rușii s-au retras și din zonele de la est de Avdiivka și s-au retras mai aproape de satul Spartak și orașul Yasynuvata. Sursele canalului Telegram leagă retragerea de doi factori.

În primul rând, unitățile rusești nu mai erau capabile să avanseze, deoarece resursele lor umane și materiale erau epuizate.

În al doilea rând, acțiunile forțelor de asalt ucrainene de lângă Avdiivka au dovedit că frontul întins poate fi spart în mai multe locuri simultan, ceea ce a determinat decizia de a scurta linia de angajare pentru a stabili o apărare saturată în jurul Donețk, Iasinuvata și Horlivka, în timp ce întăreau simultan apărarea în jurul Volnovakha.

„Înregistrăm acum o activitate ofensivă redusă a Rusiei în multe zone din prima linie”, spune șeful Centrului pentru Studii Juridice Militare, Oleksandr Musiinko. „Rușii încă încearcă să atace pe axa Liman de lângă Bilohorivka. Și chiar dacă lupte sângeroase au loc lângă Bahmut și Avdiivka, intensitatea acestor lupte a fost vizibil scăzută. Trupele ucrainene își împing cu grijă inamicul în anumite zone și continuă să se apropie de pozițiile lor.”

Rușii trec la strategia defensivă, concentrându-se pe folosirea artileriei

Potrivit lui Musienko, rușii sunt epuizați acum și trec la o strategie defensivă prin revenirea la liniile de apărare care au fost pregătite în anticiparea acestor evoluții, având în vedere că multe trupe au primit ordin să creeze tranșee fortificate și standuri de apărare în timpul ofensivei fără glorie a Rusiei din iarnă-primăvară, care s-a blocat.

„Se pare că rușii și-au dat seama deja că trecerea la strategia defensivă era inevitabilă atunci când a fost dat ordinul de a-și lansa ofensiva”, conchide Musienko. „Și acest moment se pare că a venit acum. Cred că acum vom vedea Rusia concentrându-se pe folosirea artileriei pentru a evita armata ucraineană. La urma urmei, Rusia mai are niște muniții.”

Valeri Gherasimov îi aduce înapoi pe generalii care și-au pierdut anterior pozițiile

Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord că partea rusă este acum pregătită să se culce la pământ în liniile de apărare.

Am informații diferite”, spune expertul militar ucrainean Oleh Jdanov pentru Novaia Gazeta-Europe. „Divizia 98 aeropurtată a Ministerului rus al Apărării intră în Bahmut. Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, își adună vechea echipă și îi aduce înapoi pe generalii care și-au pierdut anterior pozițiile, inclusiv pe Aleksander Lapin (șeful cartierului general al forțelor terestre ruse). Nimeni nu se retrage. Intensitatea luptei scade din cauza noroiului de pe drumuri.”

Este probabil prea devreme pentru a anunța începutul contraofensivei ucrainene care a fost menționată în mod repetat în trecut. Cu toate acestea, încercările Rusiei de a ataca eșuează în mod clar pe întreaga linie a frontului.

Forțele ucrainene au primit muniții noi în multe zone și au folosit focul de artilerie pentru a-i îndepărta pe ruși din pozițiile lor cucerite anterior”, a spus expertul militar ucrainean Roman Svitan pentru Novaia Gazeta -Europe.

„Putem aminti deja câteva succese operaționale ale armatei ucrainene. De exemplu, râul Kașlahaci curge la sud de Vuhledar, de la vest la est. Rușii au trecut de această linie de apărare. Cu toate acestea, de îndată ce ucrainenii au primit cantitatea necesară de muniție, ocupanții au fost împinși foarte repede dincolo de zona de tragere a tunurilor și cu pierderi uriașe. Asta pentru că această zonă a fost vizată de mult timp. O situație similară poate fi observată în Marinka și Avdiivka, unde o autostradă acționează ca o linie de apărare, și în alte părți ale liniei de front. Sunt convins că armata ucraineană va recuceri în curând Krasnohorivka.

Luptele de la Bahmut, concentrate în centrul orașului

Potrivit lui Svitan, luptele din Bahmut sunt concentrate în centrul orașului. Cartierele clădirilor cu unul și două etaje, precum și zona industrială sunt controlate în totalitate de către Grupul Wagner și forțele ruse, în timp ce Ucraina controlează întreaga zonă formată din blocuri înalte. Rușii avansează prin câteva clădiri și cartiere în timpul zilei. Între timp, forțele speciale ale Ucrainei le recuceresc pe toate noaptea.

„Toate aceste ciocniri locale nu pot fi considerate ca un semn că a început o ofensivă”, conchide Svitan. „Acum vedem doar că armata ucraineană începe să se pregătească pentru un atac. În special, sistemele noastre de rachete și artileria vor „arde” trupele rusești staționate în sud. Joi, instalațiile din Melitopol au fost bombardate de noi rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune.

Această lucrare ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul lunii. Și atunci va începe actul principal!”, susține Svita, citat de Novaia Gazeta Europa

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”