Turcia: A început procesul a peste 200 de presupuși instigatori ai puciului eșuat din iulie 2016

Turcia: A început procesul a peste 200 de presupuși instigatori ai puciului eșuat din iulie 2016

Procesul a peste 200 de presupuși instigatori ai puciului eșuat din iulie 2016 a început luni la închisoarea Sincan, în apropiere de Ankara, principalul suspect fiind Fethullah Gülen, predicatorul islamist stabilit în SUA, acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat, relatează AFP.

În total, sunt judecate 221 de persoane, printre care 26 de generali și 12 civili. Două sute de inculpați se află în detenție provizorie, nouă sunt în libertate, sub control judiciar, iar 12 sunt fugari, precizează agenția Anadolu.

Inculpații sunt judecați în principal pentru 'încălcarea Constituției', 'asasinarea a 250 de persoane' și 'apartenență la și conducere a unei organizații teroriste', riscând multiple condamnări la închisoare pe viață.

În închisoarea din Sincan a fost amenajată o imensă sală de audieri pentru a găzdui acest proces gigant, desfășurat în condiții de securitate ridicată, în jurul tribunalului fiind desfășurați numeroși polițiști, vehicule blindate, lunetiști și o dronă.

La sosirea la tribunal, sub o puternică escortă de securitate, inculpații au fost huiduiți de zeci de manifestanți care cereau pedeapsa cu moartea împotriva lor.

Printre acuzații cei mai proeminenți care au compărut luni se numără fostul șef al armatei aerului, Akin Ozturk, ex-generalul Mehmet Disli, fratele unui deputat al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, aflat la putere), și colonelul Ali Yazici, fost aghiotant al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

În tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie au murit aproape 250 de oameni, fără a-i număra pe puciști, iar alte mii au fost răniți.

Ankara îl acuză pe Fethullah Gülen că ar fi orchestrat puciul, și cere cu regularitate Statelor Unite extrădarea predicatorului islamist, care neagă însă că ar fi avut vreun rol.

Potrivit actului de inculpare, mai mult de 8.000 de militari au luat parte la tentativa de puci, în care au fost folosite 35 de avioane militare, 37 de elicoptere, 74 de tancuri, 246 de vehicule blindate și aproape 4.000 de arme ușoare, potrivit Anadolu.

Procedurile judiciare inițiate în Turcia după puciul eșuat sunt de o amploare fără precedent, mai bine de 47.000 de persoane fiind arestate în urma epurărilor și care vizează, pe lângă puciștii prezumtivi, militanți prokurzi și media turce.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia