Turcia: Erdogan îl dă în judecată pe principalul lider al opoziției după ce acesta l-a numit 'dictator'

Turcia: Erdogan îl dă în judecată pe principalul lider al opoziției după ce acesta l-a numit 'dictator'

Avocații președintelui turc Recep Tayyip Erdogan l-au dat în judecată pe principalul lider al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, după ce acesta l-a numit 'dictator' pe șeful statului, au anunțat surse prezidențiale de la Ankara, citate de Reuters.

Erdogan, cel mai popular politician turc, este cunoscut pentru intoleranța la critici. Săptămâna trecută el le-a cerut procurorilor turci să investigheze mai mulți membri ai cercului academic care au semnat o petiție care denunță acțiunile militare ale forțelor turce în sud-estul Turciei, zonă cu o minoritate kurdă numeroasă.

'Profesorii care și-au exprimat opiniile au fost arestați unul câte unul în urma ordinelor date de un așa-numit dictator. Poți să nu fii de acord cu conținutul declarației. Și între noi există dezacorduri. Dar de ce să limitezi libera exprimare?', a spus liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, făcând referire la semnatarii petiției care se opun acțiunilor armatei turce contra organizației Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În Turcia, insultarea președintelui poate atrage o pedeapsă de până la 4 ani de închisoare.

În calitate de parlamentar, Kilicdaroglu se bucură de imunitate, deși forul legislativ turc ar putea vota, cu majoritate simplă, în favoarea ridicării acestei imunități.

Forțele turce au arestat vineri pentru scurt timp 27 de profesori universitari acuzați de propagandă teroristă.

Erdogan i-a criticat pe cei peste 1.000 de semnatari ai petiției, printre care și filosoful american Noam Chomsky, pe care i-a calificat drept 'întunecați, infami și brutali'.

Recep Tayyip Erdogan, care domină viața politică din Turcia de peste un deceniu, a dat în judecată numeroase persoane, printre care caricaturiști și o fostă câștigătoare a concursului Miss Turcia.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Karina Olteanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia