Turcia: Erdogan lansează un apel la boicotarea produselor franceze

Turcia: Erdogan lansează un apel la boicotarea produselor franceze

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut luni turcilor să boicoteze produsele franceze, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron că desfăşoară o "campanie de ură" împotriva musulmanilor, declaraţii susceptibile să crească tensiunile dintre Ankara şi Paris, relatează AFP.

"La fel cum în Franţa unii spun 'nu cumpăraţi produsele turceşti', mă adresez acum naţiunii mele: în special, nu daţi atenţie produselor franţuzeşti, nu le cumpăraţi!", a declarat Erdogan într-un discurs virulent la Ankara.

Apelurile la boicotarea produselor franţuzeşti s-au înmulţit pe reţelele social media în lumea musulmană în ultimele zile, după ce Emmanuel Macron a promis că Franţa va continua să susţină caricaturile profetului Mahomed, în cursul omagierii unui profesor decapitat într-un atentat pentru că a arătat astfel de desene în clasă.

Nu se ştie pentru moment la ce apeluri pentru boicotarea unor produse turceşti face aluzie Erdogan în declaraţiile sale întrucât Parisul nu a făcut nimic public în acest sens, notează AFP.

Declaraţiile lui Erdogan intervin într-un climat de puternice tensiuni între Turcia şi Franţa, două ţări aliate în cadrul NATO ale căror relaţii s-au degradat pe fondul dezacordurilor privind Siria, Libia şi Mediterana de Est.

Şeful statului turc, acuzându-l pe Macron de "islamofobie", a emis de mai multe ori îndoieli cu privire la "sănătatea mintală" a omologului său francez, cuvinte prea puţin diplomatice, care au suscitat indignarea Parisului şi chemarea pentru consultări a ambasadorului francez la Ankara.

Luni, Erdogan, care l-a calificat încă o dată pe preşedintele francez drept "conducător care necesită un control al sănătăţii sale mintale", a cerut liderilor europeni să stopeze ceea ce el a calificat drept "campanie de ură îndreptată de Macron" împotriva musulmanilor.

Preşedintele turc i-a atacat de asemenea fără a-i numi pe conducători altor ţări europene, acuzându-i că îşi aduc sprijinul "urii împotriva islamului şi a musulmanilor" şi calificându-i drept "fascişti" şi "nazişti".

"O campanie de linşaj asemănătoare celei împotriva evreilor din Europa înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial este pe cale de a fi desfăşurată împotriva musulmanilor", a mai declarat Erdogan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa