Turcia judecă în contumacie 20 de saudiţi în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Turcia judecă în contumacie 20 de saudiţi în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

În Turcia, la Istanbul, începe vineri procesul în care 20 de cetăţeni saudiţi inculpaţi pentru rolul lor în uciderea scriitorului disident Jamal Khashoggi în 2018 vor fi judecaţi în contumacie, relatează dpa.

Potrivit actului de inculpare, sunt acuzaţi Ahmed al-Asiri, fost şef adjunct al informaţiilor saudite, şi Saud al-Qahtani, un fost consilier al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, de "instigare la crimă cu premeditare cu intenţie monstruoasă".

Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul la 2 octombrie 2018. El venise să obţină actele de căsătorie cu logodnica sa turcoaică Hatice Cengiz, care aştepta afară.

Alte 18 persoane sunt acuzate de ucidere cu "intenţie monstruoasă şi tortură".

Khashoggi a fost strangulat până la moarte şi corpul său dezmembrat, potrivit rechizitoriului consultat de dpa.

Rămăşiţele editorialistului cotidianului Washington Post, odată un apropiat al familiei regale, dar devenit un critic vocal al prinţului Mohammed, nu au fost găsite.

Procurorul cere pedepse în circumstanţe agravante cu închisoarea pe viaţă pentru toţi, cea mai dură sancţiune în Turcia de la abolirea pedepsei cu moartea în 2002.

Dovezile includ declaraţii ale lui Cengiz, care va lua parte la audieri cu Agnes Callamard, raportorul special al ONU pentru crime extrajudiciare şi care a investigat moartea lui Khashoggi.

În decembrie, Riadul a anunţat că cinci persoane au fost condamnate la moarte pentru crimă după un proces învăluit în secret. Fiii lui Khashoggi au declarat ulterior că i-au iertat pe ucigaşi, deschizând calea pentru o comutare a sentinţei.

Procesul de la Istanbul "reprezintă cea mai bună speranţă pentru dreptate" pentru Khashoggi, "în urma unei erori judiciare flagrante în instanţele judecătoreşti din Arabia Saudită", a declarat Erol Onderoglu, reprezentantul Turciei pentru ONG-ul de monitorizare media Reporteri fără Frontiere. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă aruncă în aer PSD! Dezvăluiri fără perdea despre „păpușile” din fruntea partidului

2 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

3 SURSE Nicuşor Dan l-a dat afară din sala de şedinţe pe gândacul plantat de Firea, directorul economic al ALPAB…

4 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

5 Capra se crede crocodil / Olivia Steer îl ceartă pe Mircea Cărtărescu că nu știe să scrie!!! Răspunsul de mare b…