Turcia: Partidul preşedintelui Erdogan îl va expulza pe fostul vicepremier Davutoglu (presa)

Turcia: Partidul preşedintelui Erdogan îl va expulza pe fostul vicepremier Davutoglu (presa)

Comitetul executiv al partidului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan (AKP, la putere) a decis luni în unanimitate să îl trimită pe fostul premier Ahmet Davutoglu în faţa unei comisii disciplinare în vederea expulzării sale, au informat mai multe media, relatează AFP.

Decizia a fost luată la finalul unei reuniuni de cinci ore a comitetului executiv central al Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), prezidată de Erdogan, a făcut cunoscut cotidianul proguvernamental Hürriyet pe pagina sa de internet.

Figură importantă a partidului islamist-conservator, Ahmet Davutoglu, care a fost, de asemenea, ministru de externe, a demisionat din funcţia de prim-ministru în 2016 după doi ani. El a promis să nu îl critice niciodată pe Erdogan în public, însă recent a arătat că nu mai poate păstra tăcerea în legătură cu ceea ce consideră ca disfuncţionalităţi în rândul partidului.

Davutoglu a acuzat AKP în special că a deviat de la obiectivele sale, criticând partidul pentru că a cerut noi alegeri la Istanbul după ce, în martie, pierduse primăria oraşului în faţa opoziţiei. Cu ocazia noului scrutin din iunie, candidatul lui Erdogan a suferit o înfrângere usturătoare.

El a mai denunţat demiterea la 19 august a trei primari ai unor oraşe din estul Turciei - Diyarbakir, Mardin şi Van -, toţi trei membri ai partidului prokurd HDP (Partidul Democratic al Popoarelor) şi acuzaţi că întreţin legături cu militanţi kurzi.

Această decizie a intervenit în timp ce personalităţi de prim plan ca fostul preşedinte Abdullah Gül şi fostul vicepremier Ali Babacan, amândoi membri fondatori ai AKP, s-au distanţat de Erdogan.

Fost vicepremier însărcinat cu supervizarea economiei Turciei, Ali Babacan şi-a anunţat la 8 iulie demisia din partid evocând "profunde divergenţe" şi nevoia de "o nouă viziune".

Potrivit presei turce, Babacan, de asemenea ministru al economiei şi şef al diplomaţiei, apoi vicepremier până în 2015, se pregăteşte să înfiinţeze în toamnă un nou partid împreună cu cu Abdullah Gül.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

4 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”