Turcia: Preşedintele Israelului va vizita Turcia la începutul lunii februarie

Turcia: Preşedintele Israelului va vizita Turcia la începutul lunii februarie

Preşedintele israelian Isaac Herzog va efectua o vizită oficială în Turcia la începutul lunii februarie, potrivit unui anunţ făcut miercuri seară de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

"Această vizită ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre Turcia şi Israel", a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat canalului de televiziunile privat NTV, în care a mai spus că este "gata să facă paşi către Israel în toate domeniile, inclusiv în domeniul gazelor naturale".

Apropierea dintre cele două ţări a început deja de câteva săptămâni, în special prin intermediul schimburilor telefonice între preşedintele Turciei şi lideri israelieni.

Săptămâna trecută, preşedintele Erdogan a declarat că este gata să coopereze cu Israelul la un proiect de gazoduct în Mediterana de Est, marcând astfel dorinţa Ankarei de a reînnoi legăturile cu Tel Aviv-ul.

Acest nou proiect de gazoduct ar permite transportul gazelor din estul Mediteranei în Europa.

Anterior, Turcia s-a opus cu fermitate unui proiect similar în care Israelul şi rivalul său istoric, Grecia, erau asociaţi. Denumit EastMed, proiectul a fost susţinut la acea vreme de fostul preşedintele american Donald Trump.

Potrivit informaţiilor apărute în presa din Israel şi Turcia, Washingtonul ar fi avertizat Atena că nu mai susţine acest proiect din cauza tensiunilor pe care le-a provocat cu Ankara. Erdogan a menţionat atunci "discuţii cu preşedintele israelian Herzog" şi a sugerat că acesta "ar putea vizita Turcia. Şi prim-ministrul (Naftali) Bennett are o abordare pozitivă", a asigurat preşedintele turc.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat după incidentul Mavi Marmara din 2010, când forţele israeliene au atacat o navă a Turciei care transporta ajutoare în Fâşia Gaza. În 2018, ambele ţări şi-au rechemat ambasadorii după moartea unor protestatarilor palestinieni în Gaza. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Ați văzut ce frumos s-a întors cheița după faza cu „Ciolacu e tătic”?

2 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

3 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

4 Dedesubturile unui scandal politico-matrimonial de mahala

5 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”