Turcia speră ca discuţiile privind încetarea focului pe frontul din Ucraina să poată începe în curând

Turcia speră ca discuţiile privind încetarea focului pe frontul din Ucraina să poată începe în curând

Turcia speră ca discuţiile pentru o încetare a focului în Ucraina să poată începe în curând, a declarat duminică ministrul de externe turc Hakan Fidan, la finalul unui forum diplomatic desfăşurat în oraşul Antalya din sudul ţării, potrivit Reuters.

Fidan s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, vineri, în marja Forumului diplomatic din Antalya. El a declarat presei că a discutat cu Lavrov o serie de probleme, inclusiv despre Ucraina, scrie Agerpres.

"În problema Ucrainei, opinia noastră este că ambele părţi au atins limitele a ceea ce pot obţine prin război. Credem că este timpul să înceapă un dialog pentru o încetare a focului", a declarat Fidan.

"Aceasta nu înseamnă recunoaşterea ocupaţiei (teritoriilor ucrainene de către Rusia, not.red.), dar problemele de suveranitate şi de încetare a focului ar trebui discutate separat", a afirmat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Turcia, membră NATO, care împarte o graniţă maritimă atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia în Marea Neagră, a încercat să menţină relaţii bune cu ambele naţiuni de la invazia Rusiei în Ucraina cu doi ani ani în urmă.

Ankara a oferit sprijin militar Ucrainei şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea sa teritoriala, dar se opune în acelaşi timp şi sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

"Moartea şi rănirea a peste 500.000 de oameni şi distrugerea completă a infrastructurii şi suprastructurii unei ţări întregi nu este o realitate suportabila pentru noi", a spus Fidan.

"Aceasta trebuie oprit cumva. Pentru a opri aceasta, ar trebui să existe nişte discuţii şi toată lumea ar trebui să se obişnuiască cu această idee", a mai spus el.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara continuă să susţină rezolvarea paşnică a invaziei ruse pe scară largă în Ucraina şi este gata să ofere o platformă pentru "negocieri" corespunzătoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”