Ucraina a depășit Rusia la numărul de tancuri din dotare | GRAFIC

Ucraina a depășit Rusia la numărul de tancuri din dotare | GRAFIC

Noile date privind ajutorul militar acordat Ucrainei evidențiază o schimbare semnificativă a balanței armelor grele pe câmpurile de luptă după mai bine de 16 luni de război. Concret, dacă până la începerea invaziei fosta Armată Roșie avea superioritate la acest capitol, acum ucrainenii stau mai bine.

Când sunt atacate, tancurilor rusești le sar turelele pecum dopul la şampanie FOTO Profimedia

Astfel, conform unei ultime actualizări a bazei de date Ukraine Support Tracker care a fost monitorizată de Institutul German pentru Economia Mondială, Ucraina a primit 471 de tancuri de la începutul invaziei, urmând să îi fie livrate alte 286 de tancuri astfel de mașini de luptă, arată Bloomberg. Aceste date, amortizate cu pierderile monitorizate de Oryx (care probează cu imagini orice pierdere de tehnică din conflict), se poate spune că flota de tancuri a Ucrainei a crescut de la începutul a invaziei, în timp ce flota rusă s-a redus la jumătate.

Potrivit Oryx, 2.082 de tancuri rusești au fost distruse, avariate, abandonate sau capturate de la începutul războiului în 2022. Moscova a început invazia cu 3.417 tancuri disponibile, conform Military Balance, un compendiu anual publicat de International Institute for Strategic Studies-London În același timp, decalajul s-a redus și în ceea ce privește artileria și sistemele de rachete cu lansare multiplă, deși cu marje mult mai mici.

Grafic Bloomberg

Grafic Bloomberg

Reamintim că tancurile ruseşti distruse în Ucraina au o caracteristică vizibilă cu ochiul liber chiar şi pentru neiniţiaţi: acestea sunt realmente „decapitate”, cu turelele smulse şi aruncate la mai mulţi metri distanţă. Şi astfel de distrugeri întâlnim nu numai la mai vechile T-72, dar şi la modelele T-80 sau mai noile T-90.

Problema este cunoscută de 30 de ani

Experţii militari americani vorbesc de o imensă eroare de proiectare pe care ruşii nu au corectat-o nici până acum, cu toate că deficienţa este cunoscută de peste 30 de ani. Militarii americani au descoperit acest lucru în timpul Primului Război din Golf (1991), când s-au confruntat pentru prima oară în istorie cu tancurile T-72 de fabricaţie sovietică folosite de armata irakiană. Ruşii nu au tras învăţăminte şi nu au corectat eroarea.

Concret, tancurile T-72, dar şi modelele mai noi, precum T-80 sau T-90, au un echipaj format din trei oameni şi sunt prevăzute în turelă cu un carusel de muniţie pentru încărcarea automată a tunului. Practic, proiectilele sunt păstrate „la vedere” şi neprotejate în turela tancului, iar în momentul în care acesta este atacat se provoacă o reacţie în lanţ: toată muniţia din sistemul de reîncărcare sare în aer necontrolat, aruncând turela şi la zeci de metri înălţime. Puternica deflagraţie are ca efect distrugerea totală a tancului şi moartea instantanee a întregului echipaj.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat