Ucraina a primit sistemul de apărare aeriană NASAMS care ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă

Ucraina a primit sistemul de apărare aeriană NASAMS care ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă

Ucraina a primit sistemul de rachete antiaeriene NASAMS , care va consolida semnificativ apărarea aeriană, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, jurnaliştilori americani de la CBS News .

Sistem de apărare aeriană NASAMS al armatei olandeze, similar celui primit de Kiev Foto EPA EFE

Președintele a menționat că pachetul de ajutor american de 820 de milioane de dolari, pe lângă sistemele de apărare aeriană, include muniție de artilerie și radare.

El a menționat că până în prezent, Statele Unite alocă 1,5 miliarde de dolari pe lună pentru a sprijini bugetul Ucrainei pentru desfășurarea acestui război. Cu toate acestea, Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-i proteja pe ucraineni.

NASAMS include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Sistemele antiaeriene NASAMS vor furniza o capabilitate importantă de luptă împotriva rachetelor de croazieră, dronelor, precum şi împotriva avioanelor şi elicopterelor adverse.

Sistemele NASAMS sunt fabricate de un consorțiu al corporației americane Raytheon Technologies și al grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare şi stații radar Raytheon AN/MPQ-64F1.

Raytheon este responsabil pentru furnizarea de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM pentru acest sistem, iar Kongsberg furnizează lansatoarele.

Raza de tragere a sistemului antiaerian în configurația NASAMS II folosind rachete AIM-120C AMRAAM este de până la 25 km, iar înălţimea la care doborî o ţintă aeriană este cuprinsă între 14-15 km.

Ultima versiune a NASAMS dispune de un lansator nou Mk.2, care poate lansa atât rachete AIM-120 AMRAAM B/C5/C7, cât şi noua rachetă AMRAAM-ER sau AIM-9X Sidewinder Block 2. Dezvoltate special ca sistem antiaerian, această versiune AMRAAM este propulsată de un motor rachetă cu diametru mai mare, fabricat de Nammo Raufoss, care împreună cu noul sistem de control de la firma KDA asigură rachetei o anvelopă de angajare a ţintelor extinsă, caracterizată de o distanţă de tragere mai mare cu 50% şi o altitudine de interceptare mai mare cu 70%.

Adjunctul șefului pentru achiziții de la Pentagon, William Laplante, a spus că sistemele de apărare aeriană NASAMS ar trebui să schimbe situația de pe câmpul de luptă .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa