Ucraina: Bărbatul care a luat ostatici pasagerii unui autobuz a fost acuzat de terorism

Ucraina: Bărbatul care a luat ostatici pasagerii unui autobuz a fost acuzat de terorism

Bărbatul care a sechestrat marţi, timp de peste 12 ore, un autobuz cu pasageri în oraşul Luţk, din nord-vestul Ucrainei, a fost acuzat de terorism, luare de ostatici şi posesie ilegală de arme, informează EFE.

''Teroristul care s-a prezentat sub numele de Maxim Plohoi (Cel Rău) şi care a sechestrat un autobuz cu 13 pasageri în Luţk, la 21 iulie, se află în închisoare şi a fost acuzat de terorism, luare de ostatici şi posesie ilegală de arme, grenade şi explozibili'', a declarat miercuri viceministrul de interne, Anton Gheraşcenko, la postul de televiziune 1+1.

Pedeapsa maximă pentru aceste acuzaţii este închisoarea pe viaţă, a mai spus viceministrul.

Bărbatul, identificat ca Maxim Krivoş, în vârstă de 44 de ani, este cetăţean ucrainean originar din regiunea rusă Orenburg şi a fost condamnat de două ori la 10 ani de închisoare în total pentru mai multe delicte grave.

În plus, un locuitor din Harkov, oraş din nord-estul Ucrainei, a fost reţinut pentru complicitate la organizarea unui atentat terorist şi a acceptat să coopereze cu anchetatorii, potrivit ministrului ucrainean.

Geraşcenko a explicat că poliţia l-a identificat pe Krivoş în doar 15 minute şi i-a făcut profilul psihologic.

''Se putea aştepta orice lucru de la el. Avea arme şi inclusiv a demonstrat acest lucru, deschizând focul de la ferestre'', a adăugat el.

Din acest motiv, a susţinut Gheraşcenko, a fost imposibil să ne asumăm riscuri, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înregistrat un clip video pe care l-a postat pe reţelele sociale, cerând oamenilor să vadă documentarul Earthlings, despre exploatarea animalelor, una dintre cerinţele autorului luării de ostatici, care mai ceruse ca mai mulţi oameni politici să publice un video în care să admită că sunt ''terorişti legali''.

Video-ul postat de Zelenski l-a făcut pe bărbat să se predea şi să elibereze ostaticii, a declarat Gheraşcenko, în urma disputelor pe care le-a provocat decizia preşedintelui ucrainean de a discuta cu un terorist.

Însuşi Zelenski a povestit miercuri că a vorbit cu Krivoş între 7 şi 10 minute şi că a trebuit să-şi întrerupă de mai multe ori întâlnirea cu preşedinta Confederaţiei Helvetice, Simonetta Sommaruga, pentru a se ocupa de luarea de ostatici.

''Ne-am înţeles ca, drept prim pas, să elibereze trei persoane şi că abia atunci eu voi înregistra un video'', a explicat Zelenski. Totodată, şeful statului ucrainean a mai stabilit cu atacatorul ca la jumătate de oră după publicarea video-ului pe reţelele sociale, Krivoş va pune în libertate toţi ostaticii, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ucrainene. ''Cam asta a fost. După 30 sau 40 de minute a eliberat şi restul de ostatici'', a explicat Zelenski. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro