Ucraina: Ministrul Economiei a demisionat, citând presiunile oligarhilor

Ucraina: Ministrul Economiei a demisionat, citând presiunile oligarhilor

Ministrul ucrainean al Economiei, Aivaras Abromavicius, a demisionat miercuri, nemulțumit de blocarea reformelor majore, cel mai recent semn al disensiunilor din coaliția de guvernare, transmit Bloomberg și Reuters. "Am decis să-mi depun demisia din funcția de ministru", a anunțat Aivaras Abromavicius. Acesta a explicat că a fost presat de politicieni să angajeze "persoane dubioase" la conducerea companiilor de stat.

Guvernul de la Kiev este criticat că nu a reușit să realizeze progrese în pedepsirea persoanelor influente care au controlat economia în ultimele decenii. Lituanianul Aivaras Abromavicius a fost unul din cetățenii străini recrutați în Cabinet pentru a relansa economia.

"Vechea gardă ar putea reveni curând și ar putea renunța la toate schimbările pe care le-am realizat", le-a declarat jurnaliștilor ministrul demisionar.

Și predecesorul lui Abromavicius, Pavlo Sheremeta, numit după protestele masive de acum doi ani, a demisionat din funcție din cauza lipsei progreselor în adoptarea reformelor.

În 2015, rata inflației a urcat la 44%, de la o medie de 24,9% în 2014, a anunțat recent guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, Valeriya Gontareva. "Prognoza pentru 2016 ar putea varia cu trei puncte procentuale, dar cifra noastră de bază pentru finele lui 2016 este 12%", a afirmat Valeriya Gontareva.

Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ nouă miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și o garanție de credit de un miliard de dolari din partea SUA, care va fi eliberată în primul trimestrul al anului viitor.

Economia ucraineană se confruntă cu o gravă recesiune și cu conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...