Ucraina protestează împotriva vizitei lui Putin la şantierul naval din Kerci (Crimeea)

Ucraina protestează împotriva vizitei lui Putin la şantierul naval din Kerci (Crimeea)

Ministerul ucrainean de Externe a transmis Moscovei un protest ferm faţă de vizita efectuată luni de preşedintele rus Vladimir Putin în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi considerată de Kiev "teritoriu ocupat ilegal" de către Federaţia Rusă, calificând gestul drept încălcare grava a suveranităţii de stat a Ucrainei, informează agenţia oficială de presă ucraineană Ukrinform, citând un comunicat al MAE de la Kiev.

Preşedintele rus s-a deplasat luni în Crimeea pentru o ceremonie militară cu scopul de a arăta că Rusia îşi consolidează forţele navale, potrivit dpa.

Putin s-a adresat lucrătorilor şi responsabililor militari de la uzina de construcţii navale Zaliv din oraşul Kerci, din Crimeea, unde a participat la ceremonia de lansare a construcţiei a două nave în fosta întreprindere ucraineană .

Preşedintele rus le-a urat succes în construirea a două nave de asalt amfibii portelicoptere, similare celor două nave de război din clasa Mistral pe care Franţa a refuzat să le livreze Rusiei în urma anexării de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea.

Într-o teleconferinţă transmisă din Kerci, Putin a salutat lansarea construirii luni a altor patru nave de război ruseşti. "Astăzi, în trei principale şantiere navale din Rusia, şase noi nave oceanice au fost puse simultan pe chilă", a spus el, indicând că în Kerci a fost lansată construirea a două nave de asalt amfibii.

Rusia a ocupat şi anexat Crimeea, peninsulă strategică în Marea Neagră, cu şase ani în urmă, după ce preşedintele prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma unei mişcări de contestare fără precedent, într-o cotitură spre Occident. Anexarea Crimeii a fost condamnată de către UE şi SUA, care au instituit sancţiuni împotriva Rusiei.

În comunicatul său, diplomaţia Kievului subliniază că Ucraina condamnă din nou măsurile Federaţiei Ruse privind militarizarea în continuare a Crimeii, ceea ce reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea regională, conform Ukrinform. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”